Imams in Vlaanderen spreken nauwelijks Nederlands

In achtergronden op 19-01-2012 | 17:10

Veel van de imams die in Vlaanderen actief zijn, spreken weinig of geen Nederlands. Vrijwel alle imams die in Vlaanderen werken, zijn uit het buitenland afkomstig en hebben nauwelijks feeling met de lokale context. Dat bemoeilijkt soms de relatie met de jongere generatie die hier is opgegroeid.

Jongeren gaan via andere kanalen op zoek naar de ware islam, waardoor de kans op radicalisering toeneemt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Steunpunt Gelijkekansenbeleid, op vraag van Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois (N-VA).
De onderzoekers stellen ook vast dat heel wat jonge mensen klaar staan om de fakkel in de moskeebesturen over te nemen. "Een opleiding voor imams kan hier soelaas bieden", meent minister Bourgeois.

Lees meer in Knack

Lees ook de reactie op het onderzoek van de Belgische parlementarier Ludo Sannen: Geen Europese islam zonder Europese imams


Meer over belgie, imams, integratie, moskeeen, nederlands, onderzoek, vlaanderen.

Delen:

Reacties


ShabnamNL - 30/01/2012 12:44

Naar mijn mening is het belangrijk dat een imam Nederlands spreekt en enige kennis heeft van de de Nederlandse maatschappij en de zaken waar met name jongeren hier mee te maken hebben.
Om de jeugd te bereiken is dat belangrijk. Veel jongeren hebben nog steeds voeling met hun geloof en spititualiteit, maar missen een goede imam, die ze kunnen verstaan en die hen kan inspireren.