Hoe snel islamiseert Amsterdam?

In achtergronden op 16-12-2010 | 14:00

'Amsterdam heeft over 10 jaar een islamitische meerderheid'. Dat voorspelde Frits Bolkestein in november 2005 in het programma Buitenhof. Bolkestein is één van de deelnemers aan het debat a.s. zondag in De Balie over de vraag of de islam gevaarlijk is.

Inmiddels zijn vijf van de 10 jaar uit Bolkesteins voorspelling verstreken en wordt het tijd de balans op te maken. Hiervoor maken we gebruik van cijfers van het Amsterdamse onderzoeksbureau O+S.

Dat bureau constateerde na een peiling onder de bevolking dat in 2005 11% van de volwassen Amsterdammers zich verwant voelde met de islam. In 2008 was dit percentage gestegen tot 13%, in 2009 zakte het percentage Amsterdammers dat zich verwant voelt met de islam echter weer,  tot 12%.

O+S schrijft in de Burgermonitor 2009 (blz. 58): "De laatste jaren is de verwantschap met de verschillende religies constant. Van alleAmsterdammers voelt ongeveer een vijfde (18%) zich behoren tot een stroming binnen het christendom. Binnen het christendom is het katholicisme het meest populair. Ruim vier op de tien Amsterdamse christenen is rooms-katholiek (8% van het totaal aantal Amsterdammers). In totaal voelt 12% van de Amsterdammers zich verwant met de islam. In totaal 16% van de Amsterdammers bezoekt wel eens een kerk (2008; 17%) en net als vorig jaar gaat één op de tien wel eens naar de moskee."

De kans dat er in Amsterdam in 2015 sprake is van een islamitische meerderheid, zoals Bolkestein voorspelde, is bijzonder klein. Het aantal moslims is in Amsterdam voorlopig amper meer dan het aantal PVV-stemmers (9,5% van het Amsterdamse en 15% van het landelijke electoraat).
Een ruime meerheid van de Amsterdammers voelt zich met geen enkele religie verwant en er moet een wonder gebeuren wanneer dat in 5 jaar sterk is veranderd. Bolkestein, en vele anderen, kunnen rustig slapen.

(Cijfers uit O+S, Burgermonitor 2009, blz.58)

Dit blog is ook verschenen op het weblog van Ewoud Butter

Update: de burgermonitor 2010 is verschenen. Daaruit blijkt dat in 2010 13% van de volwassen Amsterdammers zich verwant voelt met de islam. Een stijging van 1%.

Zie ook:

Het islamdebat: is de islam gevaarlijk?

Verwilderisering gaat in Nederland veel sneller dan islamisering

In het filmpje hieronder doet Bolkestein rond de tweede minuut zijn uitspraak over een islamitische meerderheid in Amsterdam.

 


Meer over bolkestein, islam, islamisering, onderzoek.

Delen: