Het gaat goed met islamitisch bankieren

In achtergronden op 19-04-2010 | 10:10

Islamitisch bankieren is wereldwijd aan een sterke opmars bezig. De gemiddelde groei van de markt lag in de voorbije jaren rond de 15 procent en tijdens de financiële crisis bleef de sector het goed doen. Dat blijkt uit een studie van Robin Roose, Master Handelswetenschappen aan de Hogeschool Gent.

‘Islamitisch bankieren is bankieren conform de sharia, de islamitische wetgeving’, legt Roose uit tegenover het Belgische Knack. ‘De Koran verbiedt immers het gebruik van intrest of riba en moslims wordt sterk afgeraden om te beleggen in onder andere tabak en wapenhandel. Beleggen in alcohol is strikt verboden.’

Tijdens het rampzalige beursjaar 2008 de shariaconforme aandelen een stuk minder te lijden hadden onder de crisis dan de klassieke aandelen. Geen enkele islamitische bank ging toen failliet of had overheidshulp nodig. Volgens de studie is vraag naar islamitisch bankieren, zeker in grootsteden als Antwerpen of Brussel. Ook niet-moslims blijken interesse te tonen voor islamitisch bankieren. ‘Sommige mensen willen ethischer beleggen en zien het banksysteem bovendien als een minder risicovol alternatief’, aldus Roose in Knack.

Lees de volledige scriptie hier.

 


Meer over economie, islamitisch bankieren, onderzoek.

Delen: