'Het begrip 'sharia' wordt door de media geframed'

In achtergronden op 10-06-2015 | 10:10

Wie een Nederlandse krant openslaat denkt al snel dat sharia een rechtssysteem is dat steniging en handen afhakken oplegt. De meeste Nederlandse imams denken echter heel anders over sharia. Ook bij de term jihad hebben de imams hele andere associaties. Dat blijkt uit onderzoek van Gemme Burger die concludeert dat het woord sharia in de Nederlandse media wordt geframed.

Daar waar het woord jihad in de media synoniem geworden is met deelnemen aan een gewapende strijd, geven imams volgens het onderzoek van Burger aan dat jihad niets anders is dan je inzetten voor sharia ofwel het goede pad. Daarbij kan gedacht worden aan vrijwilligerswerk verrichten, evangelisatie of stoppen met roken. De sharia wordt door deze imams gezien als het pad op weg naar Gods wil. Met andere woorden: je leven zo inrichten dat het gericht is op het vinden van god en het onderhouden van de waarden van de islam.

Eerder onderzoek maakte duidelijk dat er geen twee staten of groeperingen zijn die de sharia op dezelfde manier in praktijk brengen. Van de 12 onderzochte moslimstaten zijn er 6 die sharia als belangrijkste bron hebben voor wetgeving. Slechts één van die zes landen voert op regelmatige basis lijfstraffen uit, namelijk: Saoedi-Arabië. Lees verder bij Nieuwwij.

Lees ook het onderzoek dat Maurits Berger in opdracht van de WRR deed: Klassieke sharia en vernieuwing (pdf)

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


 


Meer over framing, gemme burger, islam, islam en media, islamdebat, jihad, media, onderzoek, sharia.

Delen:

Reacties


Pim Smit - 10/06/2015 10:41

Nu vraag ik mij af wat de nieuwswaarde van dit artikel is.