Emoties van Marokkaans-Nederlandse jongeren heel erg Hollands

In achtergronden op 10-06-2011 | 00:25

Nederlandse jongeren van Marokkaanse komaf uiten hun boosheid op dezelfde manier als autochtone Nederlandse pubers. Deze ‘emotie-integratie’ gaat op voor Marokkaans-Nederlandse jongeren die zich identificeren met de Nederlandse cultuur maar ook voor Marokkaans-Nederlandse jongeren die zich vooral verwant voelen met de cultuur van hun ouders.

Tot die conclusie komt NWO-onderzoeker Sheida Novin (1982) in haar promotieonderzoek dat ze op 16 juni verdedigt aan de Universiteit Leiden. Psycholoog Novin liet Nederlandse jongeren, Marokkaans-Nederlandse jongeren en jongeren uit Marokko omschrijven hoe zij reageren op conflictsituaties. Wat zeg je bijvoorbeeld als iemand van jouw leeftijd hard tegen je aanbotst en een milkshake over je nieuwe schoenen laat kledderen? Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse jongeren geven een soortgelijke reactie: ‘Kijk toch uit wat je doet!’

Novin: ‘Het beeld bestaat dat Marokkaans-Nederlandse jongeren in conflictsituaties hun emoties minder goed reguleren dan Nederlandse jongeren. Uit ons onderzoek blijkt dat dit niet klopt. Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse jongeren reageren even “Hollands”: direct en vaak zeer assertief. Dat zie je bij jongeren in Marokko niet terug. Die reageren meestal veel subtieler en meer indirect.’

Er bleek bovendien geen verschil in boosheid tussen Marokkaans-Nederlandse jongeren die zich vooral Nederlander voelen en Marokkaans-Nederlandse jongeren die zich meer identificeren met hun land van herkomst. Beide groepen vertonen hetzelfde Hollandse emotiepatroon.

Schuldgevoel
Nederlandse jongeren en Marokkaans-Nederlandse jongeren vertonen ook dezelfde emoties als ze zelf iets verkeerds hebben gedaan. Vergeleken met autochtoon Marokkaanse jongeren, voelen beide groepen in Nederland zich vaker schuldig. Deze emotie past bij de individualistische Nederlandse cultuur. Schuldgevoel verwijst naar eigen gedrag dat niet voldoet aan individuele morele maatstaven. Autochtone Marokkanen schamen zich vooral als ze de fout ingaan. Dat past in de Marokkaanse cultuur, waar sociale morele maatstaven meer op de voorgrond staan.

Novin heeft haar onderzoek gedaan met een Mozaïeksubsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Mozaïek is bedoeld voor getalenteerde allochtone studenten die aan een universiteit willen promoveren. Novin heeft sinds 1 januari een aanstelling als postdoc-onderzoeker aan de Universiteit van Michigan (VS). Hier onderzoekt zij de invloed van de Amerikaanse cultuur op de ontwikkeling van Arabisch-Amerikaanse kinderen.

Over NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is de onafhankelijke nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

Dit artikel is afkomstig van de Nederlands Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en met toestemming van de auteur op Republiek Allochtonië geplaatst.


Meer over Marokkaans-Nederlandse jongeren, NWO, onderzoek, Sheida Novin.

Delen:

Reacties


Ron de Groot - 10/06/2011 11:43

Zijn de Marokkaans-Nederlandse jongens ook heel erg Hollands in hun reactie wanneer een niet-Marokkaan met hun zus een relatie aangaat??