De 25 grootste groepen Nederlanders met en zonder migratieachtergrond
In achtergronden door Ewoud Butter op 29-05-2018 | 13:04
De samenstelling van de bevolking op 1 januari 2018 is inmiddels bekend. Aan het begin van dit jaar woonden er 17.181.084 mensen in Nederland. Dat zijn er ruim 99.000 meer dan een jaar geleden.
Ongeveer 23 % van de Nederlanders heeft een migratieachtergrond. Zij hebben ten minste één ouder die in het buitenland is geboren. Ruim 76% van de Nederlanders heeft geen migratieachtergrond.
Het CBS maakt een onderscheid tussen 'westerse' (10 % van de bevolking) en 'niet-westerse' Nederlanders met migratieachtergrond (13 % van de bevolking).
Een Nederlander met een niet-westerse migratieachtergrond is iemand van wie ten minste één ouder is geboren in Afrika, Latijns-Amerika, Azië (exclusief Indonesië en Japan) of Turkije. Tot deze groep behoort bijvoorbeel koningin Maxima, maar ook Amalia, de Nederlandse kroonprinses.
Een Nederlander met een westerse migratieachtergrond is iemand van wie ten minster één ouder is geboren in Europa (exclusief Turkije), Noord-Amerika en Oceanië, of Indonesië of Japan.
De voormalige koningin Beatrix, maar ook haar zoon Willem-Alexander zijn volgens deze definitie dus (tweede generatie) Nederlanders met een westerse migratieachtergrond.
Nederlanders met een migratieachtergrond komen vooral uit Europa
Uit onderstaande grafiek wordt duidelijk dat het aantal Nederlanders met een migratieachtergrond sinds 1996 gestaag is toegenomen. Verreweg de grootste groep wordt gevormd door Nederlanders waarvan ten minste één van de ouders in Europa is geboren. Op ruime afstand volgen Nederlanders met een Aziatische achtergrond, Nederlanders met een Amerikaanse en Nederlanders met een Afrikaanse achtergrond.
De 25 grootste bevolkingsgroepen met en zonder migratieachtergrond
Nederlanders zonder migratieachtergrond vormen met 13,2 miljoen verreweg de grootste groep. Op ruime afstand gevolgd door Turkse Nederlanders. De 404.000 Turkse Nederlanders vormen 2,35% van de gehele bevolking.
De rangschikking hieronder is al jaren stabiel. Belangrijkste wijzigingen zijn vooral het aantal Polen en het aantal Syriërs dat de afgelopen jaren zowel in absolute zin als relatief is toegenomen. Kijk verder vooral naar uw favoriete land in dit lijstje.
Bron cijfers: CBS
Zie ook:
Nederlanders, buitenlanders, allochtonen. De cijfers
Waardeert u ons werk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)
Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email
Meer over bevolking, demografie, migratieachtergrond, samenstelling.