Betere leerkrachten leiden tot verkleinen onderwijsachterstand allochtone leerlingen

In achtergronden op 17-09-2010 | 11:20

Nederlandse middelbare scholieren gaan veel beter presteren door het oplossen van het lerarentekort en vermindering van het aantal onbevoegden. Bovendien verkleint door betere leerkrachten de achterstand van allochtone scholieren fiks. Hoogleraar Jaap Dronkers komt in een onderzoek voor het Onderwijsblad tot de conclusie dat Nederland hiermee flink zou stijgen op de internationale pisa-ranglijst.

Leerlingen op alle niveaus gaan met sprongen vooruit als ze les krijgen op een school met genoeg goede leraren. Bij natuurkunde en lezen scoren leerlingen meer dan 5% beter op deze internationale ranglijst. Dat is goed voor een flinke sprong omhoog. Allochtone leerlingen op havo en vwo hebben het meeste baat bij goede leraren. Het lerarentekort wordt steeds nijpender: de komende jaren verlaat meer dan de helft van de docenten het voortgezet onderwijs. Vorig jaar liet 80% van de scholen lessen verzorgen door onbevoegd personeel. In havo en vwo steeg volgens het ministerie van ocw het aantal onbevoegden van 1 op 6 naar 1 op 5.

Lees verder op de website van de AOB

Download de pdf-versie van het artikel uit het Onderwijsblad hier


Meer over achterstadn, allochtone leerlingen, jaap dronkers, onderwijs, onderzoek, zwarte scholen.

Delen:

Reacties


Antoine Berben - 18/09/2010 17:51

Wat een zelfbenoemde onzin, natuurlijk maken aller leerlingen het beter indien er betere leraren voor hen beschikbaar zijn! Wat dit onderzoek wel bewijst is dat allochtone leerlingen het door het zich onvoldoende voor hun scholing interesseren door hun ouders nog steeds moeilijker hebben dan hun autochtone medeleerlingen. Maar dit mag niet hardop gezegd worden???