Arabist Hans Jansen overleden

In achtergronden op 05-05-2015 | 21:01

Arabist, Geen Stijl columnist en PVV Europarlementarier Hans Jansen is vanochtend op 72-jarige leeftijd overleden. Afgelopen zondag werd hij getroffen door een herseninfarct.

Hans Jansen was bijzonder uitgesproken. Door zijn heldere taalgebruik, zijn hyperbolen en gevoel voor humor, was hij een graag geziene gast in talkshows.

Jansen schreef 17 boeken over de islam en andere religies. Ook werkte hij mee aan een Nederlandse vertaling van de Koran.

Aan het begin van deze eeuw werd hij kritischer over de islam. Hij was enthousiast over de complottheorie Eurabie, adviseerde in 2008 Geert Wilders toen de PVV-leider zijn anti-islamfilm Fitna maakte en was op verzoek van Wilders getuige-deskundige in het proces tegen de PVV-leider. Sinds juli vorig jaar zat Jansen voor de PVV in het Europees Parlement. Ook was hij sinds enkele jaren columnist op GeenStijl. 

Door deze keuzes werd hij bejubeld door vooral PVV-aanhangers en verguisd door veel anderen, waaronder de meeste van zijn collega wetenschappers. 

Wat je ook van zijn opvattingen mag vinden, het valt moeilijk te ontkennen dat Jansen de afgelopen 20 jaar een kleurrijke rol in het Nederlandse islamdebat heeft gespeeld. 

Zijn uitgever roemt Jansen bij de NOS om zijn humor en zelfspot. "We gaan hem heel erg missen, zijn ontwapenende lach, zijn altijd weer stoute blik, zijn scherpe tong en zijn gulle hart."

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


Meer over hans jansen, islam, islamdebat, onderzoek.

Delen: