Antisemitisme komt veel voor bij moslimjongeren in Brussel en is theologisch geinspireerd

In achtergronden op 12-05-2011 | 10:11

De helft van de islamitische leerlingen in Brussel is antisemitisch. Dat blijkt uit het onderzoek "Jong in Brussel" van het Platform Onderzoek Jeugd, waarvan de resultaten vandaag in de Belgische krant De Morgen staan.
"Het antisemitisme bij die leerlingen is theologisch geïnspireerd en er is een rechtsreeks verband tussen moslim-zijn en antisemitische gevoelens koesteren", aldus socioloog en onderzoeker Mark Elchardus.

Elchardus: "Erger is dat die anti-Joodse gevoelens niets te maken hebben met een laag opleidingsniveau of sociale achterstelling, wat wel het geval is bij racistische autochtonen." Bij autochtone Brusselse leerlingen is 10 procent antisemitisch.

Elchardus pleit voor meer aandacht voor verdraagzaamheid in de scholen met veel moslims.

Uit het onderzoek blijkt verder dat Belgische, Marokkaanse, Turkse en Zuid-Europese jongeren vooral aansluiting zoeken bij de eigen cultuur. Ze maken nog steeds moeizaam vrienden in een andere etnische gemeenschap, en dat geldt helemaal voor liefdesrelaties.

Bron: De Standaard

Link: Jeugd Onderzoeks Platform (het onderzoek staat nog niet online)Meer over antisemitisme, brussel, islam, islamdebat, joden belgie, moslims, onderzoek.

Delen: