Marcouch vraagt registratie van haat en geweld jegens moskeeën

In opinie door Ahmed Marcouch op 12-11-2014 | 23:29

In het integratiedebat in de Tweede Kamer vandaag heeft PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch de minister van integratie, Lodewijk Asscher, aangespoord om werk te maken van betere registratie en aanpak van haat en geweld jegens moskeeën.

De minister antwoordde dat hij hier vervolg aan zal geven in samenwerking met zijn collega minister Opstelten van Veiligheid.

Volgens Ahmed Marcouch worden andere vormen van discriminatie, zoals antisemitisme en homofobie, ook apart geregistreerd. Hierdoor kan er ook specifiek beleid worden opgezet om deze vormen van discriminatie tegen te gaan. Volgens Marcouch vraagt de toename van haat jegens moslims en moskeeen, ook om  specifieke aandacht.  

In september maakte onderzoekster Ineke van der Valk bekend dat 2/3 van de Nederlandse moskeeen te maken heeft met geweld en agressie.  Eind oktober was er bij een moskee in Etten-Leur nog een poging tot brandstichting.

Het CMO pleitte vorig jaar al voor aparte registratie van islamofobie en ook het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie vroeg eerder dit jaar bij minister Asscher om meer aandacht voor islamofobie. 

Gisteren bracht minister Asscher een bezoek aan de Kuba-moskee in IJmuiden om de moskee steun te betuigen na een aantal incidenten. In 2010 zijn vrouwelijke moskeebezoeksters met bierblikjes bekogeld. Daarbij raakte een vrouw gewond. Eerder dit jaar werd een varkenskop bij de moskee geplaatst. Kort daarna drongen twee mannen de moskee binnen, verwondden een bestuurslid en bedreigden volgens de Volkskrant de bezoekers en de voorzitter met de dood. Een actuele lijst met incidenten vindt u hier.

Meer over islamofobie op dit blog hier, meer over moslimhaat hier.

Zoomin tv

Hieronder een korte toelichting van Marcouch aan Zoomin. Hierin wordt Ahmed Marcouch ook gevraagd te reageren op de krtiek van zijn fractiegenoten Kuzu en Öztürk op het voornemen van minister Asscher om Turkse Religieuze organisaties als Diyant, Milli Görüs, de Islamitische Stichting Nederland en de Gülenbeweging de komende vijf jaar nauwgezet te volgen. De organisaties hebben hier bezwaren tegen en ook  Kuzu en Öztürk menen dat het nergens voor nodig is. De organisaties houden zich volgens hen gewoon aan de wet. Ze hebben dat de minister in een gesprek laten weten.

 

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen

 


Meer over ahmed marcouch, incidenten, islamofobie, marcouch, moslimhaat.

Delen:

Reacties


Karim - 14/11/2014 11:59

We hebben meer respect en liefde voor elkaar nodig in Nederland. Antisemitisme en Islamofobie dienen bestreden te worden.

Karim - 14/11/2014 11:56

Islamofobie en discriminatie moeten keihard bestreden worden. Liefde en respect voor de medemens moeten centraal staan in onze samenleving.

Karim - 14/11/2014 08:55

Goed plan. Islamofobie en discriminatie moeten bestreden worden. Respect voor elkaar moet het uitgangspunt zijn in de samenleving.