Minister, zorg voor professionele opname van aangifte bij de politie, juist bij discriminatie

In opinie door Ahmed Marcouch op 09-02-2014 | 21:54

Tekst: Ahmed Marcouch

Leila Kallal uit Yerseke heeft zaterdag in Roosendaal aangifte gedaan bij de politie van discriminatie. Uitzendbureau All In Personeel in Roosendaal weigerde de ROC-scholiere een stage omdat Leila, zonder hoofddoek, tijdens haar goed voorbereidde sollicitatiegesprek de onverwachte vraag kreeg over een hoofddoekje en zij niet de zekerheid bood daar tijdens de stageperiode nooit aan te beginnen. Ik vermoedde al dat aangifte doen een interessante ervaring zou zijn en besloot af te reizen naar het Zuiden om Leila te begeleiden bij haar gang naar het politiebureau. Dat was hard nodig.

Politie poeiert af bij aangifte
De noodzaak tot begeleiding bleek vrijdag. Zij werd toen afgepoeierd aan de balie: "De islam hoort niet bij Nederland. Jullie moeten je maar aanpassen" en uiteindelijk:"Kom zaterdag maar terug'. Bij deze tweede poging waren wij maar liefst ruim twee uur bezig de aangifte rond te krijgen.

Het is een bekend verhaal waar de politie vaak zijn ogen voor sluit: aangifte doen van discriminatie verloopt niet professioneel. Je hoort ook homo’s die aangifte komen doen van discriminatie of geweld daar regelmatig hun beklag over doen. Wij dringen erop aan dat zij aangifte doen en zij antwoorden dat zij dat wel willen, maar vaak niet langs de balie komen. De politie ontkent nogal eens de amateuristische gang van zaken bij de balie. Het is dus belangrijk dat Leila hierover een schriftelijke klacht indient bij de politie, ondanks de gemaakte excuses. Minister Opstelten, wij hebben het er in de Tweede Kamer al vaker over gehad: maak er werk van dat aangifte doen professioneel verloopt, juist bij aangifte van discriminatie.

Ook de school duikt bij discriminatie
Naast aanvankelijk de politie, dook ook de school van Leila weg voor de onaangename sollicitatie-ervaringen van haar leerling. Een stageplaats zoeken, is een schoolopdracht van het ROC in Roosendaal, studierichting sociaal-juridisch. Hoe kan het dat haar ROC haar niet begeleidt?

Het is wettelijk niet toegestaan om een werknemer of stagiair te weigeren op basis van zijn godsdienst en Leila voelde zich terecht erg oneerlijk behandeld door deze werkgeefster, die geen enkel oog had voor haar kwaliteiten en competenties.

Leila had de tegenwoordigheid van geest om na een middag piekeren op school alsnog het uitzendbureau op te bellen en een telefonische verklaring te vragen. De opname daarvan heeft zij naar de Spits gestuurd. Ook toen Leila de volgende dag de hele pers langs kreeg, gaf de school niet thuis. 'Wij zijn neutraal', zeggen de studiebegeleiders van Leila zonder enig oog voor de pedagogische ontwikkeling van hun leerling. Wat een laf argument om je amateurisme als ROC te verhullen.

Leila, geweldig dat je als achttienjarige niet in de verleiding komt om jezelf te verloochenen als moslima. Want nog erger dan discriminatie is als mensen voor zichzelf gaan verbergen wie zij zijn. Je verdient nu al een erediploma van het ROC voor Nederlands burgerschap!

Ahmed Marcouch is Tweede Kamerlid namens de PvdA. Meer van Ahmed Marcouch op dit blog hier

Zie ook:

Stagiaire geweigerd vanwege hoofddoek

Meer over discriminatie hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 


Meer over ahmed marcouch, discriminatie.

Delen: