Marokkaanse Nederlanders: ‘Rutte, praat met Marokko ook over mensenrechten en De Lange Arm’

In nieuws door redactie op 13-06-2023 | 15:09

Het Euromediterraan Centrum Migratie en Ontwikkeling (EMCEMO), een organisatie van Marokkaanse Nederlanders, doet een klemmend beroep op de minister-president om bij zijn bezoek aan Marokko volgende week de mensenrechten ter sprake te brengen, net als de bemoeienis van de Marokkaanse overheid met Nederlanders van Marokkaanse herkomst. Dit is te lezen in onderstaand persbericht dat vandaag door EMCEMO is verstuurd.

Premier Rutte zal volgende week woensdag, op 21 juni, een bezoek brengen aan Marokko. Hij zal in Rabat worden ontvangen door de Marokkaanse regeringsleider Akhannouch. Zij zullen volgens de Rijksoverheid onder meer spreken “over het aantrekken van de economische banden tussen beide landen en belangrijke dossiers als migratie, multilaterale samenwerking en de veiligheid in de regio.” 

EMCEMO doet een klemmend beroep op de minister-president om ook twee andere belangrijke dossiers te bespreken: de mensenrechten in Marokko en de bemoeienis van de Marokkaanse overheid met Nederlanders van Marokkaanse herkomst. Tevens maakt EMCEMO van deze gelegenheid gebruik om de premier (of een vertegenwoordiger) uit te nodigen om ter voorbereiding van het gesprek deel te nemen aan de bijeenkomst die EMCEMO op maandag 19 juni organiseert over de Mensenrechten in Marokko.

EMCEMO vraagt aan Rutte om de resolutie te agenderen van onder andere Thijs Reuten (PvdA) die in januari jongstleden door het Europees parlement met ruime meerderheid werd aangenomen en waarin van Marokko werd gevraagd ‘de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid te respecteren’ en de ‘intimidatie van journalisten en hun advocaten en families’ te stoppen. De resolutie roept op tot de vrijlating van journalisten als Omar Radi en van politieke gevangenen als Nasser Zefzafi, de leider van de Hirak, de Riffijnse volksbeweging.

Achtergrond: persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in het geding

De persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting worden in Marokko ernstig bedreigd door politieke intimidatie door het Marokkaanse regime. Wetten die fundamentele en individuele vrijheden strafbaar stellen, worden niet alleen gebruikt om de pers te muilkorven, maar worden ook ingezet tegen burgers en Nederlanders van Marokkaanse afkomst die kritisch zijn, bijvoorbeeld naar aanleiding van de sociale protestbeweging Hirak. Kritische (onderzoeks)journalisten en burgers zijn opgepakt en gearresteerd. Eén van hen is de gerenommeerde Marokkaanse journalist Omar Radi die, zonder enig bewijs, onder andere beschuldigd werd van spionage voor de Nederlandse ambassade. Een brief waarin zijn ouders smeekten om hulp bij het weerleggen van de beschuldiging, bleef van Nederlandse zijde onbeantwoord.

Mensenrechten ingeruild voor een geheime deal

Nederland nam vroeger een duidelijk standpunt in over de mensenrechten in Marokko. Dat kritische standpunt werd echter losgelaten om met Marokko zaken te kunnen doen over onder andere het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers.  In 2021 sloten de Koninkrijken Nederland en Marokko een partnerschapsovereenkomst, het "Actieplan Nederland-Marokko", een aanvankelijk geheime deal, waarvoor de Nederlandse overtuigingen inzake fundamentele vrijheden en mensenrechten werden opgeofferd.

Ten gevolge van dit actieplan moet de Nederlandse financiering van NGO's voortaan het resultaat zijn van een dialoog tussen beide landen, en dreigt de Lange Arm uit Rabat meer ruimte te krijgen zich met Nederlanders van Marokkaanse herkomst te bemoeien. Marokkaanse Nederlanders met kritische standpunten zullen nog meer dan in het verleden geconfronteerd worden met intimidatie door de Marokkaanse autoriteiten. Het is en blijft immers in Marokkaans belang om grip te houden op nog vele generaties Nederlanders van Marokkaanse herkomst.
 

Bijeenkomst op 19 juni

Terwijl het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Europees Parlement respectievelijk een rapport over de mensenrechten in Marokko en twee resoluties over deze kwesties hebben uitgebracht, vermijdt de Nederlandse regering de kwestie. EMCEMO heeft daarom het initiatief genomen om de mensenrechten in Marokko en de dubbelzinnige rol van Nederland te agenderen tijdens een bijeenkomst op 19 juni 2023, vanaf 19 uur in het Amsterdamse CREA (Nieuwe Achtergracht 170, Amsterdam).
Op de bijeenkomst zal onder andere worden gesproken door Fatiha Cherribi (moeder van de onderzoeksjournalist Omar Radi), Fouad Abdelmoumni (activist en voormalig secretaris-generaal van Transparency Maroc), Jan Kooy (Human Rights Watch Nederland), de PvdA politici Kati Piri (Tweede Kamer) en Thijs Reuten (Europees Parlement) en Abdou Menebhi (voorzitter EMCEMO).

Voor deelname kunt u zich aanmelden door een mail te sturen naar emcemo1@gmail.com

Zie ook:

Stop de Lange Arm van Rabat (pdf)

Vrijheid en tweede nationaliteit 

Den Haag, maak een einde aan de lange arm van Rabat

 

Vond u dit artikel waardevol?

Als u dit artikel waardeert, dan kunt u dat laten blijken met een (kleine) donatie. Daarmee blijft het mogelijk dit werk onafhankelijk te blijven doen. 

Je kunt met iDeal doneren via deze link: https://bunq.me/republiekallochtonie

 


Meer over Marokko, mensenrechten.

Delen: