Zucht.....(reactie van stichting 12 imams op optreden Izz-ad-Din Ruhulessin)

In opinie door Izz-ad-Din Ruhulessin op 08-09-2010 | 21:45

"Eén televisie-optreden van een Ruhulessin werpt de zelfstandige, moderne, humanistisch ingestelde moslims in Nederland tien jaar terug. De volgende dag zullen zij aan hun collega's, vrienden, familieleden en buren (weer) moeten vertellen dat zij het niet met Ruhulessin eens zijn en dat zij tot een andere categorie moslims behoren."

Dat schrijft de Stichting 12 imams in een artikel op haar website naar aanleiding van het optreden van Izz ad- Din Ruhulessin gisteren in het programma Pauw en Witteman. Hieronder het vervolg van het blog.

 

Op 7 september jl. was de heer Izz ad-Din Ruhulessin te gast bij Pauw en Witteman om zijn mening te geven over de in Iran veroordeelde Sakineh Mohammadi Ashtiani. Zij wordt beschuldigd van overspel of het hebben van een 'illegale verhouding'. In Iran staat daarop de steniging als straf. Het betoog van Ruhulessin kunt u in de Volkskrant lezen. Kern van zijn betoog: "het is een interne Iraanse aangelegenheid en volgens islamitische wetgeving niet meer dan normaal."

Sakineh Mohammadi Ashtiani is veroordeeld voor overspel

De discussie aan tafel was ongekend tenenkrommend en het is te hopen dat de kijkers onderscheid blijven maken tussen idioten en intellectuelen.

Aan tafel zat ook Hafid Bouazza, schrijver van beroep, die zich eerder aangesloten heeft bij de inmiddels wereldwijd georganiseerde protesten om de steniging te voorkomen. Deze protesten zijn ontstaan nadat de kinderen van Sakineh als laatste noodkreet de wereld of het Westen om hulp hebben geroepen. Zij wensten hun moeder niet kwijt te raken.

Izz ad-Din Ruhulessin studeert politicologie, maar bij Pauw en Witteman is hij niet in staat gebleken om ook maar één coherente gedachte in duidelijk Nederlands te formuleren. Op zich is dat geen probleem, ware het niet dat ook weer in deze uitzending alle deelnemers te pas en onpas spraken over DÉ islam. Izz ad-Din vond het best, want hij houdt wel van provoceren, getuige dit nieuwsbericht.

Dé islam bestaat niet. Dat misbruik van de islam leidt tot gewelddadige excessen is helaas een feit getuige de vele verschijningsvormen in, hoe paradoxaal, "islamitische" landen zoals Iran. Dat in dergelijke regimes de positie van de vrouw ondergeschikt is aan die van de man is ook een treurig feit. Het valt te hopen dat de moeder Sekinah haar kinderen weer in vrijheid kan omhelzen.

Er is echter ook een vrijzinnige islam, waarin gelijkwaardigheid op alle fronten de leidraad vormt. Het is maar net wat de mens er van maakt. Toch worden pogingen om deze verlichte groep moslims te bereiken en te activeren door mensen als Ruhulessin zoveel moeilijker. Eén televisie-optreden van een Ruhulessin werpt de zelfstandige, moderne, humanistisch ingestelde moslims in Nederland tien jaar terug. De volgende dag zullen zij aan hun collega's, vrienden, familieleden en buren (weer) moeten vertellen dat zij het niet met Ruhulessin eens zijn en dat zij tot een andere categorie moslims behoren.

Toch is het goed dat extremisten als Ruhulessin in de schijnwerpers komen en ook blijven komen. Zij herinneren ons namelijk aan de realiteit. De realiteit is dat er wel degelijk gevaarlijke mensen in Nederland rondlopen die in naam van 'de' islam andere mensen infecteren met extremistische opvattingen over de Nederlandse samenleving. Jonge mensen zoals Ruhulessin die een diploma op zak hebben met meer dan voldoende kennis van de rechtstaat (lees: kennis van hun bewegingsruimte). Zij verspreiden hun bizarre denkbeelden niet met kogels en zwaarden, maar steeds meer in democratisch bestuurlijk verband.

Aan de overgrote meerderheid van de moslims in Nederland is het taak om alert te zijn op hun rol in dit land. Er ligt hedendaags nu eenmaal een vergrootglas op de islam, en dat betekent dat de moslims die helemaal gekozen hebben voor Nederland zich duidelijk(er) af moeten zetten tegen moslims met een volstrekt gebrek aan islam. De extreme islam kan alleen beteugeld worden door de liberale islam. Het benadrukken van dit onderscheid is geen 'djihad' (heilige oorlog) tegen de eigen religie. Integendeel, het is een blijk van commitment. Een positief signaal voor alle mensen die twijfels hebben over de islam. Boegbeelden van de moderne islam moeten daarom telkens weer hun gezicht tonen en hun pen laten spreken. Dat kan prima met behoud van de eigen identiteit en met behoud van respect en waardigheid.

Stichting 12 imams; stichting voor islamitisch humanisme, onderzoek en kennisontwikkeling.
Dit blog is ook verschenen op de website van de stichting 12 imams

 


Meer over #penw, Izz-ad-Din Ruhulessin, Stichting 12 imams.

Delen:

Reacties


P. Ruhulessin - 21/06/2015 12:28

ben blij dat ik van een andere tak van de Familie kom,want hij is gewoon een schande voor de rest van de familie en gelukkig zijn wij niet zo!

Yesid - 28/09/2010 17:20

Waarom zou ik me als gematigd moslim die zich meer druk maakt om z'n hypotheekaftrek/kinderopvang/stijgende ziektekosten aan een bel moeten trekken van extremisten ??. Ik ben vaak moe na een zware werkdag, na aankomst douchen en een kwartiertje bidden, de kids tijd schenken om te achterhalen wat ze die dag geleerd/ beleefd hebben.
Afhankelijk wie er eerst thuis is gaan koken om dan om een uur of 9 voor de t.v neer te ploffen.
Om dan nog ergens Extremisten op te gaan zoeken om een verklaring lijkt mij vergezocht.
Ik vraag ook niet of iemand ff een groep Hooligan's terecht wil wijzen waarom ze steeds mijn autospiegels er af trappen na een wedstrijd.
Wat ik heel fijn zou vinden van mijn medemens is om mij dagelijks te groeten en als er weer onderbuikgevoelens beginnen op te borrelen, mij er naar vraagt wat ik er van vind. Het IS de media die er voor zorgt dat we uit elkaar groeien.
Net zo goed als mijn familie en vrienden liever de schotel aan hebben om te zien wat voor verschrikkelijke dingen gebeuren met Moslim's over de wereld.
Ik kan ze ook wel begrijpen dat ze het "beschaafde" westen met 2 maten zien meten.
Maar alla, ben blij met mijn vrienden en kennissen van allerlei pluimage en afkomst die ooit wel de moeite hadden genomen om mij te accepteren hoe ik als persoon in elkaar steek en niet vanwege de etiketten die ik door de eeuwen heen heb vergaard uit angst en onwetendheid.
Het gaat u allen goed !!!

Mordigai - 26/09/2010 14:17

Hier wordt ik vrolijk van. Een duidelijk en humaan statement van belangrijk leiders in de moslimgemeenschap. Nederland wil veel meer horen van deze verstandige geluiden en die radicale malloten de mond snoeren. De beste reformatie van de moslimgemeenschap komt van binnenuit. Petje af.

Antoine Berben - 10/09/2010 22:56

Ik begrijp de reactie van deze site van 12. Helaas is het toch nog echter wel zo dat zeloten als RUHELESSIN nog steeds makkelijk te vinden blijken te zijn.

J.P. Scheffer - 09/09/2010 18:04

Goed artikel. Bedankt. P & W + tafelgenoten hebben dit laten gebeuren, en tonen zo een slechte omgang met hun publieke positie en verantwoordelijkheid.

tijno venema - 09/09/2010 17:13

Grotendeels eens.
Maar ook typerend voor Pauw & Witteman om juist weer zo iemand uit te nodigen, en bijna nooit een 'gematigde'/doorsnee moslim.
Ook zij dragen verantwoordelijkheid voor de vertekende beeldvorming.
Tijno Venema

slof - 09/09/2010 13:44

En zo hoort het!
Jammer alleen dat niet meer "gelovigen" van de Islam bij hun extremistische broeders aan de bel trekken en mededelen dat zij uiteindelijk aan het korste eind trekken.

kima holland - 09/09/2010 11:34

Beste schrijver,
Komt u dan ook even praten bij pauw en witteman ?
Dan kunt u de rotzooi opruimen die collega islamiet Ruhelessin heeft achtergelaten.
Zou wel leuk zijn ivm het suikerfeest.
Een feest van islamitische barmhartigheid?????
Inshallah
Kima