Zorg aan mensen zonder verblijfsvergunning schiet tekort

In opinie op 26-04-2012 | 07:59

Mensen zonder verblijfsvergunning, ook wel 'ongedocumenteerden' of 'illegalen' genoemd hebben recht op gezondheidszorg, maar krijgen die vaak onvoldoende. De toegankelijkheid van de GGZ blijkt, vooral in Amsterdam, problematisch. Kinderen komen soms in moeilijke situaties terecht.

Dat blijkt volgens Medicalfacts.nl uit het jaarverslag 2011 van Lampion, het landelijk informatie en adviespunt over de gezondheidszorg voor illegalen en niet-toegelaten asielzoekers.

De site schrijft dat de gezondheidsituatie van ongedocumenteerden vooral lijkt beïnvloed door de (slechte) huisvesting, de discussie over de strafbaarstelling van illegaliteit en juridische procedures. De inkrimping van het basispakket in de zorg treft de ongedocumenteerden extra hard.

De organisatie Dokters van de Wereld signaleert in een artikel in Medisch Contact dat er nog steeds huisartsen zijn die niet bekend zijn met de CVZ-regeling waarop zorgaanbieders een beroep kunnen doen wanneer ongedocumenteerden niet aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen.

Medical Facts schrijft dat in 2011  zich volgens DvdW-directeur Mirjam Koppe in Amsterdam-Zuidoost tachtig patiënten meldden die ingeschreven wilden worden bij een huisarts. Van de 28 praktijken in dat stadsdeel waren er 10 bereid om patiënten te registreren. Hierbij namen vier praktijken 50 procent van de patiënten onder hun hoede.

Dokters van de Wereld is actief in Amsterdam en Den Haag. In 2011 heeft, aldus Medisch Contact, de organisatie voor 377 patiënten bemiddeld bij het vinden van zorg. Koppe: ‘Als wij bemiddelen kunnen we bijna alle patiënten geplaatst krijgen, maar zonder ons zou deze patiënten zorg zijn geweigerd. Ik denk dat de toestand in andere regio’s ook schrijnend is. Wij kennen voorbeelden van illegalen die zelf hun kiezen trekken.’

Bron: Medical Facts

Onlangs werd in Amsterdam een paspoort gepresenteerd met de basisrechten van mensen zonder verblijfsvergunning. Lees meer hier.

Meer artikelen over vluchtelingen en mensen zonder verblijfsvergunning hier

 


Meer over amsterdam, gezondheidszorg, illegalen, verblijfsvergunning, zorg.

Delen: