Zomergasten met Ahmed Aboutaleb in vijf minuten en vijf fragmenten

In opinie door Ewoud Butter op 27-07-2015 | 23:32

Het NRC heeft het programma Zomergasten met Ahmed Aboutaleb dat gisteren werd uitgezonden, samengevat in 5 minuten. Die video wordt hieronder weergegeven. Ook herhalen we enkele fragmenten die Aboutaleb liet zien.

Aboutaleb sprak drie uur lang met presentator Wilfried de Jong over onder andere opgroeien in armoede, boksen, de werving van gastarbeiders, poëzie, Vader Abraham en Geert Wilders.

Over de 'minder-minder' uitspraak van Wilders zei Aboutaleb:

“Ik heb lang gezwegen over wat Wilders hier zei. Ik heb er wel veel gesprekken over gehad met mijn ouders. Mijn vader had twee banen, eentje overdag en eentje ‘s avonds. Hij heeft jarenlang enorm hard gewerkt. En nu moeten zij van Wilders aanhoren dat zij tot de categorie behoren waarvan er minder mogen zijn. Niet omdat ze iets verkeerds hebben gedaan. Maar omdat ze de Marokkaanse identiteit hebben. Dat doet pijn.”

Aboutaleb zou Wilders graag willen uitnodigen voor een gesprek.

“Wilders heeft erbij gezegd dat hij dat gaat regelen. Dan heeft de samenleving er recht op te weten hoe hij dat gaat doen. Als hij zegt: “Minder Marokkanen? Goed, dat gaan we regelen”, dan impliceert dat dat hij een plan heeft. Ik vind dat de samenleving het recht heeft om dat plan te kennen. Ik nodig hem uit daar expliciet over te zijn. Komt hij mijn ouders halen?”

Meer bij het NRC.

Hieonder de samenvatting die het NRC van de uitzending maakte.

 

Fragmenten


Reportage van Jaap van Meekren over werving Marokkaanse gastarbeiders

 

'Gastarbeiders' leren Nederlands

Een polygoonjournaal over gastarbeiders die Nederlands leren waarin ook de Marokkaanse Nederlander Ahmed Mokthari aan het woord komt. Bij zijn organisatie was Ahmed Aboutaleb in zijn jonge jaren actief. Mokthari ontving in 2011 van Aboutaleb de Erasmusspeld. Hij overleed in 2013.

 

Prince of Poets

Prince of Poets, een soort Idols voor dichters, dat wordt uitgezonden vanuit het Raha Beach theater in Abu Dhabi en waar mensen van Pakistan tot Mauretanie en van Kazachstan tot Tsjaad via SMS op hun favoriete kandidaat kunnen stemmen. Hieronder een fragment met kandidate Manahil Fathi uit Noord-Soedan. Zij zou 5e worden.

 

Fairouz zingt Al Quds (Jeruzalem)

De Libanese Fairouz is één van de beroemdste zangeressen van het Midden-Oosten. Aboutaleb liet van haar het lied Al Quds (Jeruzalem) horen. Hieronder een andere versie:

 


 

Oum Khaltoum zingt het nummer Al Atlal in Olympia in Parijs, 1967.

De tekst is van de dichter Riad Sambati. Oum Kalthoum staat op het podium met haar witte zakdoek en een enorm orkest achter haar.Het publiek is laaiend enthousiast.

 

Andere fragmenten

Aboutaleb liet verder het slot zien van het historische boksgevecht tussen Mohammed Ali en Joe Frazier, een portret van de Syrisch-Libanese dichter Adonis, 'Het kleine café in de haven' van vader Abraham, de documentaire Urbanized over de uitdagingen van de grote stad, de uitspraken van Wilders, een toespraak van Nelson Mandela, een fragment uit de film Ghandi, een fragment uit The Message over de profeet Mohammed en de film Out of Africa. Meer over deze fragmenten hier

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


Meer over ahmed aboutaleb, ahmed mokhtari, ewoud butter, fairuz, fragmenten, oum khaltoum, zomergasten.

Delen: