Wilders’ wisselgeld: een Ministerie van Integratie en Immigratie

In opinie door Floris Meijer op 06-10-2010 | 11:13

Het kabinet Rutte-I zal naar alle waarschijnlijkheid een nieuw Ministerie van Integratie en Immigratie krijgen. Dat was een harde eis van PVV-leider Geert Wilders tijdens de onderhandelingen en kan worden gezien als wisselgeld voor zijn gedoogsteun. De nieuwe minister wordt waarschijnlijk een VVD’er. Onder andere de naam van Henk Kamp (VVD) wordt genoemd als bewindsman voor de post.

Tekst: Floris Meijer

Nu ook de complete CDA-fractie in principe akkoord is gegaan met het regeer- en gedoogakkoord voor het komende kabinet Rutte-I (‘Rutte-Verhagen’) kunnen aankomend premier Rutte (VVD) en vice-premier Verhagen (CDA) aan de slag om de plaatsen van de 12 ministers en 8 staatssecretarissen in te vullen. (De PVV kan als gedoogpartij geen bewindslieden leveren). Beide regeringsparijen krijgen evenveel posten te bekleden. In de wandelgangen worden al verschillende namen van mogelijke bewindslieden genoemd, waaronder Jan-Kees de Jager (Financiën), Hans van Baalen (Defensie) en Atzo Nicolaï (Sociale Zaken). Maxime Verhagen zou Economische Zaken en Landbouw als één ministerie onder zijn hoede krijgen. De Telegraaf meldde vandaag dat het vrijwel zeker is dat Rutte zelf het ministerie van Algemene Zaken zal krijgen.

Voor de post van Minister van Integratie en Migratie wordt de naam van Henk Kamp genoemd. Kamp was minister van Defensie tijdens de kabinetten-Balkenende II en III en is momenteel commissaris voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Kamp staat bekend als een VVD’er van de rechterzijde en heeft zich in het verleden voorstander getoond van een streng integratie- en asielbeleid. Tussen 2003 en 2006 leverde de VVD ook al een bewindspersoon voor een dergelijke post. Zo was tijdens Balkenende-II Rita Verdonk minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie.

De Minister van Integratie en Immigratie zal waarschijnlijk geen eigen portefeuille krijgen, maar komen te vallen onder de verantwoordelijkheid van de Minister van Veiligheid, ook een nieuwe post. Hiervoor wordt de naam van CDA’er Piet-Hein Donner al gefluisterd.

Wat de precieze verantwoordelijkheden worden van de Minister voor Integratie en Immigratie zal komende week duidelijk worden, maar uit de - ietwat eufemistische - naam van de post valt al af te lijden dat de immigratie van ‘ongenodigden’ zoveel mogelijk zal worden gestimuleerd. Als alles vlot verloopt kan volgende week al de foto worden gemaakt van het nieuwe kabinet op het bordes van Paleis Huis ten Bosch.

Update: De NOS meldt vandaag dat het ministerie van Integratie en Immigratie mogelijk niet naar de VVD maar naar het CDA zal gaan. Namen van CDA'ers die worden genoemd zijn oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers en Sybrand van Haersma Buma (ook getipt als fractievoorzitter).

Update II: tijdens de persconferentie van Mark Rutte, vlak na zijn benoeming tot formateur (donderdag 7 oktober 00.00 uur), bleek dat in het nieuwe kabinet een ministerie van Immigratie en Asielbeleid zal komen, in tegenstelling tot het eerder genoemde ministerie van Integratie en Immigratie. 

Zie ook: 

Panisch voor Vrijheid en Verantwoordelijkheid

Nederlands Marokkaans Netwerk: Kabinet van verdeeldheid en polarisatie


Meer over Floris Meijer, Henk Kamp, Kabinet Rutte-I, Minister van Integratie en Immigratie.

Delen: