Wijksafari Slotermeer

In opinie op 22-04-2012 | 12:15

2 mei t/m 9 juni

Concept Adelheid Roosen
Coproductie Female Economy / Zina
Met o.a. Adelheid Roosen, Nazmiye Oral, gastrollen van Carolien Borgers, Ellen ten Damme, Sara Kroos, Wende Snijders, Joy Wielkens en een scooterchoreografie van Marco Gerris (ISH)

Heeft u ooit als toerist door uw eigen stad gewandeld? U afvragend wie er achter dat raam woont? Wiens tv er is aangesloten op die schotel? Wilt u mee op avontuur, achterop een scooter en uw armen om iemand heen slaan die u niet kent? De WijkSafari is een reis door mensenlandschappen en een Amsterdam dat u nog niet kende. Ervaar de wijk als een panorama waarin het leven van de bewoners in een vormgegeven werkelijkheid voelbaar wordt.

WIJKSAFARI SLOTERMEER
Er gebeurt iets wezenlijks als je je uitlevert en overgeeft aan een Ander. Als je een vreemd huis binnengaat, een trap opklautert die anders kraakt, een bed openslaat dat anders ruikt en eet uit vreemde handen. In die verwondering kun je je niet meer onttrekken aan elkaar. De Ander blijft geen vreemde meer. Na zelf in adoptie te zijn geweest, wonend en levend in de huizen van onze adoptie ouders in Slotermeer, hebben wij – de makers van Female Economy en Zina – met hen scènes ontwikkeld die de basis vormen van deze voorstelling. Nu is aan u de beurt om deze huizen te betreden.

Acht gezinnen in Slotermeer heten u en ons welkom in hun leven en stellen hun huis open. Enkele dagen vóór de voorstelling ontvangt u als bezoeker het adres waar wij op u wachten. U loopt door een straat waar u niet eerder wandelde en stapt over een drempel naar een nieuwe intimiteit. Het begin van een reis door een hyperrealiteit waarin intense ontmoetingen mogelijk worden gemaakt. Waarin buurtbewoners spelers worden, bezoekers bekenden, de luisteraar verhalenverteller. Waarin realiteit overgaat in theatrale beelden en u gaandeweg gaat twijfelen of Slotermeer zelf misschien in scène is gezet.

EEN MOGELIJKE ROUTE
U wordt verwelkomd door Halima, waar u half liggend op de Marokkaanse sedari geniet van een warme lunch. Haar echtgenoot Dries pakt teder zijn ud van de muur en begint op de rand van de bank het snaarinstrument te stemmen. U bent getuige van een scène waarin hun levensverhaal de hoofdrol speelt. We volgen Halima naar buiten. Bij de Maria Kapel in de Akbarstraat treft u een groep vrouwen, die één voor één begint te dansen, totdat het publiek midden in een choreografie staat van tientallen vrouwen, dansend op het zebrapad.
Stipt tijdens de oproep voor het middaggebed stappen we de moskee in. U wordt in het gedrang omarmd door tientallen gelovigen die bijeenkomen voor het gebed, om daarna in de lachende ogen te kijken van de voorzitter die ons Turkse thee inschenkt. En verder voert de tocht door Slotermeer. De straat verandert soms plotseling in huiselijke inkijkjes door een korte scène op een Aldo van Eijk klimrek, een auto die je klem rijdt op een trottoir waarin een vrouw met boerka blijkt te zitten die met zoetgevooisde stem een liefdeslied zingt.

Een deel van de theatrale expeditie voert te voet langs groenstroken, stadstuinen en architectonisch bijzondere gebouwen. Op andere delen word u ‘gedragen’ van de ene locatie naar de volgende, door een groep van 12 Marokkaanse jongeren uit de wijk die komen aangescheurd op scooters in een weldadige choreografie van Marco Gerris (ISH). U mag achterop plaatsnemen, ‘stevig uw armen om mij heen slaan mevrouw’, en op weg naar de volgende plek vertellen de jongens waar ze kattenkwaad uithaalden en waar ze op school zaten. Misschien brengen zij u naar het huis van Truus, waar u op zolder, al walnoten krakend, een indringende scène meemaakt waarin zowel de speler als bewoner vertellen over hun jeugd in de oorlog.

De WijkSafari is meer dan een expeditie, meer dan een voorstelling, meer dan een ontmoeting.
Het is een vier uur durende ervaring die voorbijvliegt om zich vervolgens te nestelen in uw hoofd.

SLOTERMEER
De geschiedenis van Tuinstad Slotermeer is bijzonder. Als wederopbouw project werd deze wijk ontworpen door de beroemde architect Cornelis van Eesteren. De gedachte was dat bewoners in overvloed ruimte, groen en licht kregen en weg konden uit de kleine behuizing, vaak bij ouders in de Jordaan. De bewoners waren pioniers. Jaren leefden ze in een enorme zandbak, geduldig wachtend tot het groen echt wortel zou schieten, net als zijzelf in hun nieuwe thuis. Ze hebben de wijk laag voor laag aangelegd en zien ontstaan. Toch is er in dat proces iets misgegaan. Het centrum van de stad heeft nooit een kraambezoek afgelegd bij deze pasgeboren wijk. De baby is inmiddels volwassen en heet Mohammed en Marie. Dit verlate kraambezoek brengen we alsnog met de WijkSafari.

WANNEER SPEELT WIJKSAFARI SLOTERMEER?
Van 2 mei t/m 9 juni, iedere woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

KAARTVERKOOP
Podium Mozaïek
kassa (ma-vr 13:00-17:00): Bos en Lommerweg 191, Amsterdam
telefoon(ma-vr 13:00-17:00): 020 5800 381
www.podiummozaiek.nl
€25,00 per persoon, inclusief lunch en drankjes
Kortingen: €20,00 Pas65/Stadspas/studenten/CJP, €12,50 wijkbewoners (postcodes 1055, 1056, 1063, 1064 en 1067), groepskorting mogelijk vanaf 10 personen
U krijgt 2 dagen voor de voorstelling een persoonlijke uitnodiging.


ADELHEID|FEMALE ECONOMY
Female Economy is het artistieke bureau van Adelheid Roosen dat theater maakt en handelt vanuit: 'Ik ben er omdat jij er bent'. Het werk van Roosen is verweven met de zoektocht naar de Ander. Het is geen poging het vreemde te begrijpen. Roosen kantelt het perspectief en probeert daarmee te tonen dat er feitelijk geen vreemde is. www.femaleeconomy.nl

ZINA
Kunst en Cultuur Platform voor Zachtmoedige Confrontatie van het Dagelijkse soms Rauwe maar Wonderschone Leven met makers uit verschillende culturen en disciplines.
Zina reist als nomade door eigen land, raapt verhalen op van wijkbewoners, geeft daar theatrale contouren aan om ze vervolgens te openbaren aan het publiek. Een verhaal verbindt mensen en voert ze naar de bron in zichzelf. De Zina signatuur is de Adoptie, vanuit deze methodiek maken we voorstellingen en werken we samen met andere makers. Zina is een initiatief van Adelheid Roosen, Myriam Sahraoui, Nazmiye Oral en Elly Ludenhoff. www.zinaplatform.eu

CREDITS
Concept Adelheid Roosen
Eindregie Titus Tiel Groenestege
Artistiek coördinator Celine Buren
Dramaturgie Titus Muizelaar
Stagiaires dramaturgie|makers Joran de Boer, Karianne Henkel
Scooterjongens Appie, Anass, Chakib, Dima, Hamid, Ilias, Khalid, Soufian, Souhail, Yassin,
Yazzar, Youssef
Scooterchoreografie Marco Gerris (ISH)
Vormgeving Adelheid Roosen
Uitvoering vormgeving Juul Dekker, Nora Tinholt (stage)
Kostuums Dieuweke van Reij
Hoofd productie Tim Nieburg
Productieleiding Katy Streek, Pauline Otten (stage), Vera Andeweg (stage)
Technisch coördinator Wannes van der Veer
Catering De Tafel van Zina
Ontwerp Johanna Koelman
Fotografie Bastiaan Heus
Publiciteit Winnie Boegborn
Kantoor Thea Appelman, Daniella Groenberg, Anouk van de Kommer
Website Krista Wamsteker
Alliantiepartner van Toneelgroep Amsterdam

Met dank aan
St. Connect Initiatieven, De Alliantie, Eigen Haard, Hotel Blue Square, Tanger, Vespa Scooter verhuur, de carillonspelers, Van Eesteren Museum, Chris Comvalius, de Aksa Tawhid Moskee, alle bewoners van Slotermeer en de Kolenkit

Met pegels ondersteund door
Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds Podiumkunsten, Europees Integratie Fonds, Stichting Doen,
Amsterdams Fonds voor de Kunst, Oranje Fonds, SKAN Fonds, Stadsdeel Nieuw-West

 


Meer over adelheid roosen, female factory, wijksafari slotermeer.

Delen: