Wie lekker en goedkoop wil eten, gaat naar de Turkse super

In opinie door Cilay Özdemir op 22-12-2011 | 15:47

Tekst: Çilay Özdemir

Gelukkig bestaan Turkse supermarkten nog. Maar dat zal niet lang meer
duren, vermoed ik. De moordende concurrentie van de grote
supermarktketens Jumbo, AH en Aldi zullen ze op den duur niet meer het
hoofd kunnen bieden. Jumbo opent volgens hun eigen televisiereclame
dagelijks twee nieuwe vestigingen in Nederland; daar kan geen enkele
Turkse kleine ondernemer tegenop.

Het is voor mij een feest wanneer ik mijn boodschappen bij de Turkse super heb gehaald. Let wel, ik heb er geen enkele in de buurt, dus ik moet mijn best doen om er te komen. En als dat lukt, voel ik me
als een vis in het water. Niet alleen kan ik daar de produkten vinden die ik van kinds af aan ken, maar de Turkse super heeft ook nog betaalbare verse groenten en fruit. De verse, onbewerkte groente en het fruit zijn er bijna een kwart goedkoper dan bij de Nederlandse supermarkten.

Daarnaast smaken ze ook vaker lekkerder. Ik vermoed omdat ze gewoon van de kas(sen) naar de supermarkt komen. Of direct van het land naar de schappen in de supermarkt. Ze worden niet nog eens naar een bewerkingsbedrijf gestuurd waar ze in bakjes worden gestopt en met plastic vacuum worden verpakt. De Turkse supermarkt is daardoor ook nog eens milieuvriendelijker omdat er minder (onnodig) verpakte produkten zijn. Een voorbeeld: Bij de AH wordt peterselie verkocht in een vacuumdichte verpakking met enkele takken met peterseliebladeren voor 1,98. Bij de Turkse supermarkt koop je een heel grote bos peterselie onverpakt voor 0,85 cent. Bovendien smaakt en geurt die van de AH niet meer. Net zoals hun
munt.

Nog een voorbeeld: Ik hou van gewone yoghurt, lekker zuur en fris. Bij de AH of Jumbo of Plus moet ik tussen alle toetjes lang zoeken naar een gewone (zure) frisse yoghurt. En als ik er één vind naar mijn smaak, kost ie ook nog eens minimaal 1,50 voor 500 gram. Bij de Turkse supermarkt bestaat het grootste assortiment yoghurt alleen maar uit gewone yoghurt in verpakkingen van 2 kg, 1 kg of 500 gram. Daarnaast brengt de Turkse supermarkt voor de zeer smakelijke natuurlijke yoghurt de helft van de prijs in rekening van de Nederlandse supermarkten.

Op 19 december jl. schreef de Trouw-columniste Asha ten Broeke dat zwaarlijvige mensen in Nederland ongezond eten omdat groenten en fruit relatief duur zijn bij de gewone supermarkten. Daarnaast overtreft het
aanbod bewerkte voedsel in de gewone supermarkten het onbewerkte voedsel meerdere malen. Volgens mij klopt dat wel: je kunt geen gewoon vlees meer kopen bij de supermarkt, er is altijd wel iets mee gedaan
(gemarineerd, gerookt, of in een ovenschaal gelegd met boter). En gewone yoghurt is er dus bijna ook niet te vinden.

Wie gezond en goedkoop wil eten, kan nu nog terecht bij de Turkse supermarkt. Overigens, het Turkse brood mag er ook zijn...yammie yammie zegt mijn zoon als hij weer 's een simit (dunne bagel met sesamzaad)
krijgt. Maar hoe lang nog?

Çilay Özdemir is werkzaam als freelance journalist en publicist, en ze woont met haar partner afwisselend in Jordanië en Nederland. Dit stuk verscheen eerder op haar blog.Meer over Çilay Özdemir, fruit, gezondheid, groenten, mkb, supermarkt, turks.

Delen:

Reacties


Noortje - 29/12/2011 23:06

De turkse (uitstekende) super bij mij in de buurt heeft net een grote verbouwing / uitbreiding achter de rug. Hij lachte me laatst toe: heel goed die crisis, ik krijg het alleen maar drukker!
Toen ik een keer 5 euro te kort kwam en ik boodschappen wilde terugleggen zei hij: je bent zeker de albert heyn gewend?! Dat komt de volgende keer wel.
Deze super red het prima naast de grote ketens. En volgens mij op basis van heel basale dingen: assortiment, prijs, kwaliteit en bovenal enorme klantvriendelijkheid.