Website Palestine Link winnaar Publieksprijs ASN bank Wereldprijs

In opinie op 11-11-2011 | 13:00

De website Palestine Link is winnaar geworden van de Publieksprijs van de ASN Wereldprijs 2011. Dat werd gisteravond bekend gemaakt. Het doel van Palestine Link is een rechtvaardige vrede te bereiken en de economische en sociale duurzame ontwikkeling in Palestina te bevorderen.

Aan de ASN Bank Wereldprijs 2011 deden 215 projecten mee. Na de eerste ronde bleven er veertig projecten over, tien per categorie. Mede op basis van die stemming koos de jury, bestaande uit ondernemers en specialisten van goede doelen, acht finalisten. Zij streden via een pitch voor de jury om de vier themaprijzen.

Meer dan 25 duizend bezoekers van Voor de Wereld van Morgen brachten sinds eind september hun stem uit op een van de veertig projecten voor de extra Publieksprijs van € 10.000,-. Het publiek koos uit de veertig projecten de winnaar van de publieksprijs.

Palestine Link

Het project wordt op de website voordewereldvanmorgen.nl als volgt omschreven: "Palestine Link wil de mythes en sterotypes over de Palestijnen doorbreken en hen hun menselijk gezicht teruggeven. Palestine Link wil de Palestijnse geschiedenis heroveren op de gangbare geschiedsschrijving en media. Wij bieden u aan de Palestijnen en Palestina buiten het geweld van 'het conflict' te leren kennen - met hun culturele en politieke diversiteit, ondernemerszin en gastvrijheid.
De kwestie Palestina, zo wordt in Nederland gedacht, is een onoplosbaar en complex conflict dat al jaren voort sleept en waaraan weinig valt te doen. Nederland denkt part noch deel te hebben aan wat daar gebeurt. Maar Nederland speelt wel degelijk een rol in het voortduren van het gewapend conflict en de bezetting van Palestina door Israël. Nederland kiest partij tegen mensen die zij niet kent, de Palestijnen.
Juist vanwege de betrokkenheid van Nederland in dit militair conflict, is het van belang dat Nederlanders Palestijnen leren kennen zoals ze zijn, slachtoffers van de Europese geschiedenis, maar vooral mensen met een eigen geschiedenis cultuur en vreedzame aspirarties voor een betere toekomst. (..)  Palestine Link komt op voor de Palestijnse nationale en mensenrechten, en Palestijnse belangen. Daar en in Nederland. We willen een eerlijk beeld geven van het land en haar bevolking, zoals het was, nu is en wat het kan worden. Palestine Link slaat een brug voor mensen die elkaar daadwerkelijk willen ontmoeten."

Voorziter Ghada Zeidan laat op Palestine Link weten bijzonder blij te zijn met de steun die in Nederland blijkt te bestaan voor Palestine Link. "Waardering van een vakjury is leuk, maar waar het natuurlijk om gaat is dat onze boodschap aanslaat bij het grote publiek."

Andere winnaars:

FairPhone (thema Eerlijke handel). FairPhone wil de eerste eerlijke mobiele telefoon ter wereld maken. Stap voor stap organiseert FairPhone de totstandkoming van een telefoon die mensen en milieu geen schade toebrengt.

FairMail (thema Tegen kinderarbeid)
Kansarme jongeren in Marokko ontwikkelen met een fotografietraining hun zelfvertrouwen en creativiteit. Met de verkoop van hun foto's verdienen ze geld voor hun eigen toekomstplannen.

Zonnige toekomst voor jongeren Namibië (thema Duurzame energie)
Young Africa wil in Namibië een energieneutraal trainingscentrum oprichten. Daar krijgen kansarme jongeren een beroepsopleiding om een baan te kunnen vinden in de zonne-energiesector.

Geen geld voor geweld (thema Tegen wapenindustrie)
De Campagne tegen Wapenhandel wil druk uitoefenen op financiële instellingen om hun beleggingen uit EADS, een grote wapenproducent, terug te trekken zolang het militaire producten maakt.

Bron: Voor de wereld van morgen

 


Meer over asn bank wereldprijs, israel, midden oosten, palestijnen, palestine link.

Delen:

Reacties


A.G. (Bert) van Solinge - 14/11/2011 23:03

Van harte gelukgewenst met het winnen van de prijs!
Misschien heeft mijn stem meegeholpen.
Bert van Solinge.