Wat zou jij stemmen wanneer je deel mocht nemen aan de Marokkaanse verkiezingen?

In opinie op 03-11-2011 | 07:58

Huna Amsterdam, de Arabische afdeling van Radio Nederland Wereldomroep heeft deze week in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam het online ‘Kieskompas’ voor de parlementaire verkiezingen in Marokko gelanceerd.

De parlementaire verkiezingen in Marokko vinden 25 november 2011 plaats. Erg groot zijn de verschillen tussen de partijen niet.

André Krouwel, wetenschappelijk directeur van Kieskompas en politicoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam: “In ons wetenschappelijk werk merken wij dat de democratische veranderingen in Marokko meer cosmetisch dan fundamenteel van aard zijn. Politieke partijen lopen op eieren en blijven in hun standpunten op de vlakte. Zij kennen de grenzen van de politieke vrijheid in Marokko, die gebaseerd is op angst voor verdeeldheid. Terwijl verdeeldheid juist de kern van verkiezingen zou moeten zijn.”

Het Kieskompas ligt gevoelig in Marokko, vooral omdat de regering een Kieswet heeft ingesteld die vanaf twee weken voor de verkiezingen alle peilingen verbiedt. Hoofdredacteur Rik Rensen van de Wereldomroep licht toe: “Hoewel het Kieskompas geen peiling is, constateren wij toch dat de mediaorganisaties waar wij in Marokko mee samenwerken in die bewuste periode hun naam niet aan ons project durven te verbinden. Uit angst om mogelijk de wet te overtreden.” 

Het kieskompas, in het Arabisch en Frans, kunt je hier invullen.

(Bron: VU)


Meer over 20februari, kieskompas, marokko, verkiezingen.

Delen: