Walgelijke flyer zaait homohaat én misbruikt religies

In opinie door Roemer van Oordt op 19-10-2016 | 00:55

Door Roemer van Oordt

Afgelopen weekend is gay-capital Amsterdam op wat onvervalste, onaangename staaltjes homohaat getrakteerd. Zaterdag werd een mannenstel heftig mishandeld op de pont achter CS en op zondag troffen bewoners in de westelijke stadsdelen een stuitende flyer in de bus, die moslims, joden en christenen oproept zich tegen homoseksuelen te verenigen. De politie doet onderzoek.

Omstanders op de pont schoten de mannen te hulp, maar de daders zijn nog niet gepakt. Vooral de in Amsterdam-West breed verspreide flyer trok veel landelijke en lokale aandacht. Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) gaf - zoals zo vaak als het om discriminatie gaat - het goede (twitter)voorbeeld en spoorde net als het COC iedereen aan aangifte te doen bij de politie. Onder de melders waren stadsdeelvoorzitters Gerolf Bouwmeester (West) en Achmed Baâdoud (Nieuw-West). Burgemeester Van der Laan neemt beide zaken hoog op en ontvangt woensdagochtend vertegenwoordigers van organisaties van LHBT-ers (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders) en van het Veiligheidpact tegen discriminatie. De voltallige gemeenteraad heeft een spoeddebat aangevraagd, dat donderdag 27 oktober plaatsvindt.

De flyertekst staat vol met abjecte passages, waarvan de bewering dat 29 procent van de kinderen die opgroeien bij homoseksuele ouders seksueel zou worden misbruikt de kroon spant. Hoewel officieel nog niets is bewezen, wijst volgens een interessant stuk in de Volkskrant veel op betrokkenheid van aanhangers van Harun Yahya, een pseudoniem van de prediker en schrijver Adnan Oktar, die in Turkije zijn eigen religieuze televisiezender heeft, het spraakmakende en vooral op (mooie) uiterlijkheden gefocuste ‘A9’.

De ideologie van de sterk door christelijke creationisten beïnvloede Yahya wordt in het artikel omschreven als ‘ultraconservatief, antisemitisch en antiwesters’, Volgelingen van Yahya zijn volgens de auteurs fel gekant tegen de evolutieleer en geloven ook niet in de Holocaust en 9/11, want dat zijn in hun ogen ‘complotten van Darwinisten’. Ze veroordelen homoseksualiteit, maar zijn tegen geweld. De theoloog Smedes herkende in de flyer hetzelfde lettertype als dat Yahya in zijn boeken gebruikt. De Telegraaf wist vandaag te melden dat de Turks-Nederlandse Berrak Su, (Damla Çiğdem), een fervent aanhangster van de prediker, de drijvende kracht lijkt te zijn achter veel homofobe Facebookgroepen, die te linken zijn aan de flyers.

Over de aanhang en invloed van Yahya zijn de meningen sterk verdeeld. Opiniemaker Cemil Yilmaz noemt hem desgevraagd een cultfiguur die absoluut niet serieus wordt genomen in Turkije of door jongeren met een Turkse achtergrond in Nederland. CMO-voorzitter Rasit Bal liet ons op zijn beurt weten dat er een groep in Nederland actief is die zijn gedachtengoed probeert te verspreiden door zijn boeken en andere publicaties onder ander bij moskeeën te slijten. Dat beeld wordt bevestigd door berichten uit Rotterdam-Zuid en Amersfoort  Volgens Bal is de prediker er in Turkije zelf vooral op uit de seculiere, elitaire jeugd aan zich te binden. Theoloog Smedes stelt  in de Volkskrant dat het creationisme net als 'traditioneel' moslimfundamentalisme westerse moslimjongeren houvast biedt in hun zoektocht naar hun identiteit, maar veel meer vrijheden geeft. Daarom is het in zijn optiek wijdverbreid.

Reacties
Naast reacties vanuit de politiek en een flinke lading aangiftes, lieten ook belangenorganisaties in verschillende gremia van zich horen. Op zijn Facebookpagina zei de Amsterdamse COC-voorzitter Peter de Ruijter:

‘Ik zie dit pamflet overigens meer als een actie van een groep (?) mensen die het geloof misbruikt om letterlijk de sfeer in de stad te beïnvloeden. Geloofbashen vind ik dan ook niet op zijn plaats’.
En: 'Ik zou willen benoemen dat er tijdens de afgelopen zomer een prachtige regenboog vlaggen actie is geweest van kerkengemeenschappen in Amsterdam, dat er een Europride is geweest zonder incidenten, dat we een ontzettend leuk en feestelijk jubileum van COC Amsterdam hebben gehad. Ik zou benoemen dat (naar ik lees uit de krant) mensen op de pont de mannen te hulp zijn geschoten. Ik zou willen benoemen dat er dus WEL een grote groep mensen in deze prachtige stad staat voor Seksuele en Gender Diversiteit'.

Het platform voor LHBT-moslims in Nederland (en wereldwijd) Maruf reageerde ook op Facebook:

'We vinden het erg jammer dat een groep mensen een flyer met onjuistheden en een negatieve boodschap heeft verspreid. In plaats van ons te focussen op onze verschillen, kiezen wij er voor om overeenkomsten te zien. We koesteren de kracht van diversiteit en intersectionaliteit. Bij ons is iedereen welkom. Allah loves us all'.


Het Veiligheidspact tegen discriminatie, waarin onder meer organisaties van LHBT-ers, joden, moslims en christenen zich verenigen, gaf op Facebook de boodschap: ‘Nee tegen misbruik van religies, nee tegen homo-haat’ en verwees naar de geslaagde, gezamenlijke solidaiteis- en dialoog bijeenkomsten.

En om ook positief af te sluiten; een prachtig initiatief kwam uit Amsterdam Oost. Luc Freijer zag dat iedereen de haatflyer afkeurde, maar dat de inhoud wel overal gedeeld en verspreid werd. Als reactie gooide hij samen met twintig vrienden 2000 liefdes-flyers bij mensen in de Indische buurt in de bus. Inmiddels is er ook de Facebookpagina Loveisliefde.


Roemer van Oordt is redacteur van Republiek Allochtonië en één van de initiatiefnemers van het Veiligheidspact tegen discriminatie. Meer van Roemer op dit blog: hier

Update:

Inmiddels zijn in opdracht van het Openbaar Ministerie een 39-jarige Rotterdammer en twee mannen van 29 uit Den Haag aangehouden. Ze konden worden opgespoord dankzij camerabeelden. Tijdens een verhoor bekende het drietal de flyers te hebben gemaakt en verspreid. Hun bedoeling was naar eigen zeggen 'een discussie te ontketenen'.
De officier van justitie neemt de verhoren mee in de beslissing over de strafbaarheid van de flyers. Volgens de politiewoordvoerder hebben de drie niets te maken met de Turkse prediker Adnan Oktar (alias Harun Yahya) . "Het is een losstaande actie," aldus de politie. Een link met de op de flyer vermelde Facebook-pagina's is er volgens de politie ook niet. Wordt vervolgd.

Bron: Het Parool

 

Meer over homohaat op dit blog: hier.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!   


Meer over adnan oktar, COC, creationisten, flyer, harun yahya, homo, homohaat, marcouch, Maruf, roemer van oordt, Veiligheidspact.

Delen: