VVD: subsidie aan het Landelijk Overleg Minderheden (LOM) afschaffen

In opinie op 16-11-2011 | 08:28

De VVD wil de subsidie aan het Landelijk Overleg Minderheden (LOM) afschaffen. Als immigranten behoefte hebben aan een belangenbehartiger, kunnen ze daar zelf voor betalen, vindt het Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen. Ook kan het LOM proberen geld te verdienen met onderzoek en projecten.

Van Nieuwenhuizen gaat dit deze week voorstellen, tijdens de behandeling van de begroting van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner.

De VVD zal ook voorstellen dat organisaties die de integratie niet bevorderen geen subsidie meer krijgen. Daarbij wordt gedacht aan clubs die gescheiden zwemmen organiseren of homoseksuelen achterstellen.

Van Nieuwenhuizen een asielzoekerscentrum met een apart computerlokaal voor vrouwen als voorbeeld. Mannen die weigeren een vrouw de hand te schudden of homo’s achterstellen mogen ook geen subsidie meer ontvangen.

Zo meldt Elsevier


Meer over cora van nieuwenhuizen, integratie, lom, subsidie, vvd.

Delen:

Reacties


Edgar van Lokven - 16/11/2011 18:43

Wanneer de consumentenbond sponsorgeld zou ontvangen van Unilever, de Vereniging Eigen Huis gesubsidieerd zou worden door de hypotheekverstrekkers of Green Peace donaties zou ontvangen van Shell, dan is de wereld te klein. Zeer waarschijnlijk zouden deze onthullingen het einde betekenen van voornoemde organisaties als belangenbehartigers voor consumenten, huiseigenaren en milieuliefhebbers.

Nu de subsidie voor de belangenbehartiger van minderheden dreigt te worden afgeschaft (een voornemen dat al eerder door minister Donner was aangekondigd), kraait er geen haan naar. Blijkbaar deert het minderheden niet dat hun belangen bij de overheid worden behartigd door een organisatie (LOM) die van diezelfde overheid jaarlijks enkele miljoenen aan steun ontvangt.

Subsidiering van het LOM heeft voor alle betrokkenen in de migrantenwereld het nadeel dat niet duidelijk is wie het LOM nu eigenlijk vertegenwoordigt. Zolang het subsidiegeld rijkelijk vloeit, ontbreekt de prikkel om de achterban te mobiliseren. De oorverdovende stilte in de media als reactie op de bezuiniging en dreigende opheffing van het LOM spreekt wat dat betreft boekdelen.

Wanneer minderheden het LOM serieus nemen en onder die noemer hun belangen behartigd willen zien, dan kan ieder individu uit die minderheid een euro per jaar als contributie bijdragen. Daarmee is de bezuiniging door het rijk gecompenseerd en de onafhankelijkheid een feit. Voor wie die euro niet kan missen is er vast iemand die bereid is twee euro te doneren.

Wellicht onbedoeld maar met de afschaffing van de LOM subsidie, bewijst het kabinet de emancipatie van minderheden een grote dienst. Straks zijn minderheden net zo geemancipeerd als de consumenten, net zo mondig als de huiseigenaren en net zo actiebereid als de achterban van Green Peace.