VVD'er: 'Nederland wordt steeds intoleranter, vooral ten opzichte van moslims'

In opinie op 06-12-2010 | 22:41

"Nederland is nog steeds een progressief land, maar het wordt steeds intoleranter, vooral ten opzichte van moslims." Dat zegt oud VVD-kamerlid Sam (Oussama) Cherribi in een podcast op de website van de Emory Universiteit, waar Cherribi als hoogleraar werkt. Volgens Cherribi is de islam in Nederland als een ras geconstrueerd. Hij wordt geinterviewd naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek ' In the House of War'; Dutch islam observed.

Cherribi verwijst naar onderzoek van de Anne Frank Stichting waaruit blijkt dat de impact van de aanslagen van 11 september 2001 in Amsterdam groter zijn dan in New York. Hij stelt dat journalisten negatiever over moslims zijn gaan berichten.

De rechten van individuen komen volgens Cherribi steeds meer in het geding, ook door de toename van het aantal moslimextremisten in het westen.

De socioloog Sam Cherribi zat van 1994 tot 2002 in de Tweede Kamer voor de VVD. Daarvoor werkte hij voor het Amsterdams Centrum Buitenlanders, het huidige ACB Kenniscentrum. Vanuit het ACB richtte Cherribi de Bijzondere Leerstoel Islam op, die als doel had een platform te vormen “ter bestudering van de islamitische godsdienst binnen de Nederlandse cultuur”. Ook werd veelvuldig gesproken over de vorming van een Europese islam en de noodzaak van een Nederlandse imamopleiding.De leerstoel werd destijds bekleed door de Frans-Algerijnse hoogleraar Mohammed Arkoun, die afgelopen zomer overleed (zie meer over Arkoun en de Leerstoel Islam hier).

Sinds 2003 is Cherribi werkzaam in de VS. Zijn boek, “In the House of War: Dutch Islam Observed” (Oxford University Press, 2010) is nog niet in Nederland verschenen. Cherribi laat desgevraagd weten dat dit binnenkort zal gebeuren. Socioloog Jan Willem Duyvendak schrijft over het boek van Cherribi: "Cherribi's In the House of War is an extremely interesting study of recent developments in Western Europe, the Netherlands in particular. What caused the most progressive country of the world to lose its tolerance towards Muslim migrants? Cherribi, an insider of Dutch politics, provides many insightful observations. His explanations are well-informed and often provocative. Obligatory reading for anyone who wants to unravel the riddle of intolerant consequences of 'progressive' politics of our days!"

Link: podcast op pagina van de Emory University

Ewoud Butter


Meer over boek, in the house of war, integratie, moslims, sam cherribi, VVD.

Delen:

Reacties


Truth Hurts - 11/12/2010 12:34

" What caused the most progressive country of the world to lose its tolerance towards Muslim migrants?"

The lack of tolerance of Muslim immigrants towards any other with another opinion, even their own.