Voor veel migranten is het onmogelijk inburgeringsexamen te doen

In opinie op 11-11-2010 | 15:44

VluchtelingenWerk Nederland dient een klacht in bij de Europese Commissie over de Wet Inburgering Buitenland (Wib). Voor veel migranten is het behalen van het inburgeringsexamen in asiellanden namelijk onmogelijk. Hierdoor komt de gezinshereniging voor veel mensen in gevaar, waardoor kinderen onnodig lang gescheiden blijven van (een van) hun ouders. Dat stelt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland (VWN) vandaag op de website van VWN.

De Wib schrijft voor dat migranten vóór hun komst naar Nederland in het land van herkomst het inburgeringsexamen moeten halen. Manson: 'Dat is voor mensen in landen als Somalië en Afghanistan buitengewoon ingewikkeld. Allereerst bestaat er geen lesmateriaal in deze talen en zijn er vaak geen voorzieningen om Nederlands te oefenen. Daarnaast wordt het examen op een Nederlandse ambassade afgenomen, maar in bijvoorbeeld Afghanistan is die al jaren gesloten vanwege de veiligheidssituatie. Afghaanse gezinsleden moeten dus naar Pakistan, een gevaarlijke en kostbare reis’.

Lees verder op de website van VluchtelingenWerk Nederland.

Aanstaande vrijdag is in het VARA-programma 'De Ombudsman' te zien hoe het voor de vrouw van de Afghaanse Awzubillah Safi vrijwel onmogelijk is, ooit naar Nederland te komen om zich bij haar man en 8 kinderen te voegen.


Meer over inburgeringsexamen, Vluchtelingen.

Delen:

Reacties


sara - 04/06/2011 11:50

Ik ben pas getrouwd met een jongen uit Afghanistan, en nu zit ik met een groot vraag moet hij inburgingexamen uitvoeren in Afghanistan of hoef dat niet. Want hij moet voor die examen wel naar Pakistan en dat is wel gevaarlijke reis..
Ik ben zelf ook Afghaans en mijn ouders zitten ook met een twijfel over dit situatie. Ik vind dat Nederland met zulke situatie heel erg goed met over nadenken. Bijv als de mensen hier heen komen van Afghanistan of van Afrika dat ze inbugeren in Nederland uitvoeren, maar niet daar want daar is veel te gevaarlijk.
Met Vriendelijke Groeten,
Sara