Voor innovatie zijn migranten erg belangrijk

In opinie door Leo Lucassen op 05-10-2010 | 14:34

'Migratie is de motor voor innovatie', stelt prof. Leo Lucassen. Op 15 oktober publiceert de hoogleraar Sociale Geschiedenis zijn nieuwste boek, 'Migration History in World History', het product van drie kennisconferenties rond migranten en hun geschiedenis.

Tekst: Floris Meijer

De publicatie van Lucassen vormt een onderdeel van 'Setting the Agenda for a Long-term, World Migration History', een internationaal project uit 2005 om met een interdisciplinaire benadering een wereldwijde migratiegeschiedenis vast te leggen. 'Er moet fundamenteler nagedacht [...] worden over de rollen en de functie van migratie in de samenleving.'

Volgens Lucassen wijst de geschiedenis uit dat migranten niet zelden de aanjager zijn van economische en culturele bloei. 'Migratie leidt vaak tot innovatie, zeker als mensen taalkundige en culturele grenzen overschrijden. Door intercultureel contact ontstaan nieuwe ideeën', aldus Lucassen.

Precies om die reden vindt Lucassen dat we ons beeld van migranten moeten bijstellen. 'We moeten af van het denken over migranten in termen van slachtoffers en bedreiging. [...] Als je het deze migranten juridisch erg moeilijk maakt of het imago hebt van een sterk naar binnen kijkend nationalistisch land [...] dan is dat op den duur schadelijk voor de samenleving.'

De bundel die volgende week verschijnt bevat bijdragen vanuit de geschiedenis, de biologie, genetica, archeologie, de linguïstiek en de antropologie. Geïnteresseerden voor de boekpresentatie kunnen zich hier aanmelden.

Lees hier een interview met Lucassen op Nieuwsbank.

Zie ook: Vijf misverstanden over de Roma door Leo Lucassen. 


Meer over Floris Meijer, innovatie, Leo Lucassen, Migranten.

Delen: