Vijf aanbevelingen om het falende inburgeringsbeleid te verbeteren

In opinie door Natasha Huiberts op 22-05-2018 | 07:35

Eind deze maand wordt de wet Inburgering door minister Koolmees van Sociale Zaken geëvalueerd. Hier alvast 5 aanbevelingen van Natasha Huiberts.

🤷‍♀️ Maak nieuwkomers niet langer verantwoordelijk voor het kiezen van een ‘passend’ en ‘geschikt’ taaltraject. Ja, sommige nieuwkomers zijn in staat om een weloverwogen keuze te maken, maar merendeel is dat niet. Zo voorkomen we dat inburgeraars ten prooi vallen aan malafide taalaanbieders die geen oog lijken te hebben voor de mens achter de ‘cheque’ van 10.000 euro.

💰Afschaffing van de lening van 10.000 euro. Veel mensen kunnen nog geen woord Nederlands lezen, wanneer ze akkoord gaan met de voorwaarden van het DUO. Veel van hen kunnen simpelweg de consequenties van zo’n lening niet overzien. Niet binnen de termijn slagen, kan leiden tot boetes en een torenhoge schuld. Bovendien geeft het malafide taalaanbieders haast een vrijbrief om onnodig lange trajecten te verkopen. Per kandidaat mogen zij namelijk per kwartaal 1250 euro bij het DUO indienen.

⏳ Verkort de inburgeringstermijn, maar intensiveer de taaltrajecten. Momenteel krijgen inburgeraars drie jaar de tijd om te voldoen aan de inburgeringsplicht. Op grond van een aantal criteria kan de termijn tot 5 jaar verlengd worden. Dat klinkt misschien sociaal, maar in werkelijkheid werkt het vaak verlammend. Veel van deze mensen zijn onvoldoende leerbaar en hebben in het eerste jaar onderwijs al hun leerplafond gehaald. Toch dwingen we hen om 600 uur aan onderwijs te volgen en alle examens 4 keer te maken, wat niet bijdraagt aan de mate van ‘integratie’. Een dergelijk taaltraject voor 600 uur kost trouwens al gauw meer dan 5000 euro.

🙋‍♀️ Doei marktwerking, hallo maatwerk! De mythe mag dan stellen dat meer maatwerk zal leiden tot hogere kosten, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Door de marktwerking heeft commercieel belang voorrang gekregen op de kwaliteit van het onderwijs. In de praktijk zien we dat kandidaten met verschillende niveaus, onderwijsachtergronden en mate van leerbaarheid samen in één klas zitten. Als docent betekent dat differentiëren totdat je een ons weegt, terwijl niemand de begeleiding krijgt die hij of zij nodig heeft. Juist door meer maatwerk, helpen we nieuwkomers om sneller te ‘integreren’.

📊 Ontwikkel beleid dat daadwerkelijk werkt. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het huidige stelsel werkt. Dat is vreemd als je je bedenkt dat er miljarden euro’s in inburgeringscursussen worden gestopt. Daarnaast kun je je afvragen waar Blik Op Werk, de enige ‘autoriteit’ die verantwoordelijk is voor de controle van taalscholen, haar criteria nou eigenlijk op baseert? Over dat keurmerk is het laatste woord overigens nog niet gezegd, maar daar kom ik wellicht een volgende keer op terug.

Deze aanbevelingen schreef Natasha Huiberts eerder op haar facebookpagina

Zie ook:

Natasha was samen met taalschooleigenaar Ad Appel afgelopen donderdag te gast in de Nieuws BV om te spreken over de inburgering

 

Meer artikelen over inburgering

Meer artikelen over vluchtelingen

 


Waardeert u ons werk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over inburgering, inburgeringsbeleid nieuwkomers.

Delen: