Veel moslims missen aftrekpost door nalatigheid moskeebesturen

In opinie op 07-02-2011 | 08:43

Er zijn in Nederland veel moslims die hun gift aan de moskee niet meer ten dele kunnen aftrekken van de belasting. Dat komt doordat veel moskeeën in Nederland zich niet hebben ingeschreven bij de Belastingdienst. Dat meldt de Volkskrant vanochtend.
Religieuze instellingen kregen tot 2008 automatisch de status van Algemeen Nut Beogende Instelling. Sindsdien moet die ANBI-status worden aangevraagd. Kerken hebben dat vaak opgelost door zich als koepel in te schrijven, veel moskeeën hebben niets geregeld.

Hoeveel van de ongeveer 450 moskeeën zich niet hebben ingeschreven, is niet precies bekend. In het ANBI-register staan 92 islamitische organisaties waaronder ook grote koepels van Turkse organisaties met meer moskeeën.

Een woordvoerder van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland (RVM) verklaart tegenover de Volkskrant dat de meeste van de achttien gebedshuizen onder de koepel zich nog niet hebben ingeschreven. 'We gaan er nu werk van maken. Anders lopen de moskeeën het risico dat mensen niet meer geven.'

Een ronde langs Marokkaanse moskeeën maakt duidelijk dat vooral gebedshuizen met jonge, goed Nederlands sprekende woordvoerders, hun zaken geregeld hebben met een eigen fiscalist. Moskeeën met een oudere, vaak slecht Nederlands sprekende leiding, kennen de wegen onvoldoende.

Lees meer in de Volkskrant


Meer over anbi, belasting, moslims, RVM.

Delen: