Vanavond in Tegenlicht: 'Allah, vrouwen en de bank'

In opinie door Floris Meijer op 21-02-2011 | 14:37

Het programma Tegenlicht van de VPRO behandelt vanavond het thema islamitisch bankieren. Onder de titel 'Allah, vrouwen en de bank' gingen de documentairemakers op zoek naar de bruikbaarheid van islamitisch bankieren in het Westen. Zo onderzochten zij de 'vrouwelijke touch' van het op de Koran gestoelde bankieren. Het Oosterse bankenstelsel volgens de sharia zou wel eens het antwoord kunnen zijn op de in het Westen ontstane recente economische malaise.

Tekst: Floris Meijer

'Na de crash van ons Westerse financiële stelsel wordt het wellicht eens tijd om om ons heen te kijken naar andere vormen van bankieren. Wereldwijd zijn er diverse alternatieven voorhanden, een daarvan is het Islamitisch bankieren. Oftewel bankieren volgens de wetten van de Shariah.'

Er wordt wel gezegd dat het machismo en de roekeloosheid van mannen in krijtstreeppakken die jaagden op hoge salarissen en bonussen, de basis vormden voor de meest recente crisis in de financiële wereld. Tegenlicht onderzocht of vrouwen misschien de sleutel kunnen vormen in de totstandkoming van een gezond bankenstelsel. 

Aan het woord komen de vrouwelijke bankdirecteur Fozia Amanulla (Chief Executive EonCap Islamic Bank), de vrouwelijk directeur van de Islamitische Stock Exchange Raja Teh Maimunah, de vrouwelijke directeur van een van de grootste Aziatische vermogensbeheerders Datuk Noripah Kamso (Chief Executive CIMB-Principal Islamic Asset Management) en de vrouwelijke Baljeet Kaur Grewal werkzaam als hoofd-Econoom bij de Maleisische branche van het Kuweit Finance House (KFH).

Tegenlicht, maandag 21 februari om 20.55 uur bij de VPRO op Nederland 2.

Bekijk op de online TV Gids alvast een voorproefje.

Lees verder op de website van de VPRO.

Update (22-2): Bekijk hier de uitzending


Meer over Floris Meijer, islamitisch bankieren, Tegenlicht.

Delen: