Van der Laan: ‘Chinezen bijna geïntegreerd’

In opinie door Kemal Rijken op 08-06-2011 | 08:55

Tekst: Kemal Rijken

De Chinese gemeenschap in Nederland bestaat honderd jaar en dat werd gisteren gevierd met burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. In zijn speech zei hij dat de Chinezen bijna zijn geïntegreerd.

In het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam kwamen de Chinezen gisteren met 230 man bijeen om het eeuwfeestje te vieren. Van der Laan was een van de eregasten. “Experts zeggen dat Chinezen zo goed als geïntegreerd zijn. Eigenlijk hoeven we dus niet meer te praten over integratie. Jullie hebben nog één laatste centimeter te gaan tot volledige integratie en kunnen het zelf”, aldus de burgemeester en voormalig minister van Integratie. Met een klap op een grote gong opende hij het feest.

Andere sprekers benadrukten dat de Chinese gemeenschap in Nederland het hoogste aantal entrepreneurs kent – 13 procent – van alle minderheden. Toch werkt nog 43 procent van alle Chinese ondernemers in de horeca, met name in de Chinese restaurants. Het grote publiek associeert de groep nog altijd met de afhaalchinees om de hoek. Onterecht, stelt deskundige Boudie Rijkschroef van het Inspraak Orgaan Chinezen vast. “Het Chinese ondernemerschap heeft zich in Nederland sterk ontwikkeld binnen die restaurantsector, maar tegenwoordig zie je dat er een nieuwe generatie is opgestaan die zich op andere plekken manifesteert. Deze mensen zijn goed ontwikkeld en hebben vaak een hoge opleiding”. Wel moeten Chinezen iets opener zijn naar de buitenwereld. “De nieuwe lichting ondernemers begeeft zich op de reguliere arbeidsmarkt en dat is een hele andere sector. Ze zullen zich zelfs internationaal moeten oriënteren. De Chinese restaurantsector is erg naar binnen gericht en is groot geworden doordat leden uit de groep elkaar hielpen, maar dat geldt niet voor andere sectoren”. We zien nog weinig van de Chinezen, aldus Rijkschroef. “Er zijn zeker nog mensen binnen de gemeenschap die nog niet in de openbaarheid treden. De gemeenschap realiseert zich nu dat de blik naar buiten gericht moet zijn”.

Organisator Chang Wong van de Dragons Business Club is tevreden. “We hebben als Chinezen in Nederland een mooie mijlpaal bereikt. Honderd jaar geleden kwamen we aan in Rotterdam en Amsterdam om te werken als havenarbeiders. Daarna bleef een aantal in Nederland om pindakoekjes en heet water te verkopen. De jaren zestig, zeventig en tachtig werden gekenmerkt door de Chinese horeca en tegenwoordig zijn we als ondernemers actief in de meest denkbare sectoren. Van advocatuur tot architectuur en van ICT tot bancaire zaken”, vertelt hij. Volgens hem maakt de Chinese bescheidenheid steeds meer plaats voor zichtbaarheid. “We gaan een spannende volgende honderd jaar tegemoet, waar de Chinese ondernemers zich in veel meer sectoren zal gaan profileren. Zeker met het oog op de groeiende economie in China. Dat biedt kansen en mogelijkheden”.

Zie hier een kort filmpje van Van der Laan die met een klap op de gong het evenement opende.

Kemal Rijken is freelance journalist en moderator. Hij is sinds kort ook redacteur van Republiek Allochtonië

Links:

Op Republiek Allochtonië zullen de komende tijd meerdere artikelen over Chinezen in Nederland verschijnen. Bij ACB Kenniscentrum verscheen onlangs een factsheet Chinezen in Nederland (pdf)

Bezoek ook de informatieve website 100jaarchinezen.nl

 

 

 


Meer over 100 jaar, chinezen, chinezen in nederland, integratie, kemal rijken, ondernemers, van der laan.

Delen:

Reacties


said - 08/06/2011 10:34

`Jullie hebben nog één laatste centimeter te gaan tot volledige integratie en kunnen het zelf”, aldus de burgemeester en voormalig minister van Integratie. Dit zegt de burgmeester tegen De Chinese gemeenschap die 100 jaar in NL is. Marokkaanse gemeenschap is maar nog 40 jaar in NL en nu al gezeur over integratie! Wij hebben 60 jaar de tijd nog