Uitzending van Z.O.Z.: Naakt of niqaab?

In opinie door Hassnae Bouazza op 16-01-2012 | 14:50

Precies een jaar na de eerste revolutie in de Arabische wereld, kunnen we voorzichtig de balans opmaken. Religieuze partijen blijken overal een populaire keuze bij de stembus. De vraag is, wat dit gaat betekenen voor de vrouwen, die een grote rol hebben gespeeld bij het omverwerpen van de verschillende dictators. Emancipatie en gelijke rechten of gevangen worden in conservatisme? Het is lastig te definiëren: in Tunesië juichten vrouwen omdat ze eindelijk met een hoofddoek overheidsinstellingen in kunnen. In Egypte zette een blogster zich naakt op de foto, om aan te geven wat voor haar vrijheid was. Kaouthar Darmoni maakt zich ernstig zorgen of het vroegere secularisme van Tunesië niet langzaam zal veranderen in een al te dwingend islamitisch appèl op de samenleving. Hassnae Bouazza en Laila al-Zwaini denken dat het zo’n vaart niet zal lopen. ‘Die vrouwen met hooddoek en niqaab eisen óók hun rechten op’.

Anil Ramdas spreekt over de verworvenheden van de Arabische vrouw sinds de revoluties met: Kaouthar Darmoni, (Media Studies UvA), Hassnae Bouazza (journaliste en vertaalster,) en Laila al-Zwaini (Arabiste en juriste).

 Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

bron: VPRO- Z.O.Z.

 


Meer over arabische lente, hassnae bouazza, kaouthar darmoni, laila al-zwaini (Arabiste en juriste), vrouwenemancipatie, z.o.z.

Delen: