Tijd voor een neutraal meldpunt discriminatie internet

In opinie door Mohamed Aissati op 31-12-2010 | 09:27

tekst: Mohamed Aissati

Afgelopen week kwam het (Meldpunt Discriminatie Internet) met een onderzoek naar het “moderatiebeleid interactieve websites”. Hoewel er een aantal relevante aanbevelingen instaan roept de onderzoeksopzet en de keuze van de onderzochte websites de nodige vraagtekens op.

Waarom zijn een ‘keurige’ site als Spunk wel, maar websites als Telegraaf.nl en GeenStijl.nl niet meegenomen in het onderzoek?

Het onderzoek wordt ongeloofwaardig waar het gaat om de geconstateerde overtredingen. Zo werden er op de website PartyFlock volgens het onderzoek (maar) 8 overtredingen geconstateerd.

Om te controleren of dit een realistisch aantal was ben ik zelf een onderzoekje gestart. Binnen 10 minuten had ik al enkele tientallen racistische reacties gevonden in 3 recente discussies op PartyFlock. Om een indruk te geven van de aard van de reacties hier een aantal citaten:

- Een goeie Moslim is een dode Moslim.
- Al die gefrusteerde, aggressieve islamdebielen zouden gewoon tegen de muur gezet moeten worden alvorens er een mitrailleur op leeg te ratelen.
- smerige onopgevoedde kutmannetjes beter nekschot geven en rest v h "gezin" eruit trappen als ze marrokezenpaspoort hebben.
- Dit soort nutteloos 3de rangs volk mag gewoon meteen de oven in.

Nog ongeloofwaardiger is het onderzoek naar de overtredingen op Youtube. Volgens het MDI leverde hun zoektocht niet meer dan 6 (!) overtredingen op. “Het betreft extreemrechtse symbolen” aldus het onderzoek . Op een massamedium dat niet actief gemodereerd wordt en waar elke minuut meer dan 20 uur video wordt toegevoegd, is het opzienbarend te noemen dat er in 7 dagen maar 6 overtredingen zijn gepost. Om onduidelijke redenen is Youtube het enige platform waar het MDI ook onderzoek heeft gedaan naar uitingen die al langer op de site staan. Volgens het onderzoek leverde dit in totaal 207 veronderstelde strafbare uitingen op.

Wederom heb ik een kleine zoektocht geïnitieerd om de gestelde cijfers te toetsen aan de realiteit. Wat blijkt? Racistische en haatzaaiende reacties en video’s zijn overvloedig aanwezig op Youtube. Als voorbeeld het ik een video genomen met als titel “Ik wil ze gelijk prikken. (Marokkanen vs. Joden)”. Deze video is ook te zien op de website GeenStijl.nl.

Deze video heeft inmiddels 5409 reacties, en er komen dagelijks nieuwe bij. Alleen in deze “discussiedraad” zijn al ruim meer dan 207 stafbaar geachte uitingen te vinden. Het totaal aantal stafbaar geachte uitingen op Youtube in de Nederlandse taal is overvloedig te noemen. Een zoekopdracht op de termen “kanker Marokkanen” levert een schier oneindige reeks van racistische reacties op. Hieronder een paar recente voorbeelden uit de aangehaalde discussie die allen minder dan een week geleden geplaatst zijn:
- vieze vuile tering buitenlanders!! allemaal opzouten uit dit land! ik en alsjeblieft neem je ouders ook mee!
- hij heeft gelijk joden zijn vieze mensen en doen gwn kkr dingen klaar
- Hitler heeft de verkeerde bevolkingsgroep proberen uit te roeien in de WOII, KLAAR!
- jullie kut moslims maken ons land kapot. die hoedjes van jullie ga je maar prikke. val maar lekker dood. alle moslims moeten dood! vieze kut mensen zijn het!

Kortom, een “onderzoek” dat geen enkel verband houdt met de realiteit en gekwalificeerd moet worden als verspilling van subsidiegeld.

Het MDI heeft wel vaker onderzoeken gepubliceerd die vragen oproepen.

Zo komen ze in het meest recente jaarverslag tot de volgende conclusie:
Het is met name opmerkelijk dat waar andere categorieën krompen, de categorie antisemitisme steeg.

In het verlengde daarvan staat op hun site staat de volgende claim:

…Overigens is antisemitisme op Internet al jaren de grootste categorie van discriminatie en blijft onverminderd hoog.

Maar als het MDI claimt dat het “antisemitisme op Internet al jaren de grootste categorie van discriminatie” is, wat betekent dat dan? Waarschijnlijk dat slachtoffers van antisemitisme de hoogste meldingsbereidheid hebben richting het MDI. Het MDI kijkt namelijk niet naar de ontwikkeling van het werkelijke aantal racistische uitingen op internet, maar naar het aantal meldingen dat zij ontvangen.

Nederlandse moslims zullen minder snel melding doen bij het MDI. Zij hebben het vertrouwen in het MDI vijf jaar gelden verloren toen de beheerder van maghrebonline.nl al overtuigend aantoonde dat het MDI meer oog heeft voor antisemitisme dan voor andere vormen van discriminatie. Het MDI werd vervolgens door het Landelijk Bureau Racismebestrijding zelf beschuldigd van discriminatie.

Het wordt tijd dat er vragen worden gesteld over de methodiek en de kwalitatieve output van het MDI. Gezien de tonnen subsidie die jaarlijks naar het MDI verdwijnen ligt hier een schone taak voor de Tweede Kamer.

Hopelijk krijgen we na jaren van controverse eindelijk een neutraal meldpunt dat wel voldoende draagvlak geniet.

Mohamed Aissati is o.a. voorzitter van maroc.nl Dit artikel verschijnt vandaag ook in De Pers waarin vandaag 8 pagina's worden gevuld door maroc.nl en Republiek Allochtonie in de bijlage Salaam, Marokkanen schrijven terug

Zie hier de reactie van het MDI


Meer over de pers, discriminatie, internet, maroc.nl, mdi, mohamed aissati, salam.

Delen:

Reacties


spiegel - 03/04/2014 03:13

eenzijdig onderzoek zoek eens op
mocro;s trappen hollander half dood voor de lol. of Tata afgetuigd. neem eens een kijkje op facebook' tattas be like'
kijk eens bij de duizenden shoarma/donor zaken binnen hoeveel Autochtonen daar werken. je ziet wat je wil zien. ieder ras heeft racisten. en onderling wijzen jullie allemaal naar elkaar net als de eeuwige opmerking dat blanken slavendrijvers waren. ten eerste waren arabieren dat al eeuwen eerder ten tweede zijn de huidige slavendrijvers in afrika Zwart. of beter gezegd bruin want wat dat betreft zijn mensen blijkbaar nog kleurenblind ook.
Verbeter de wereld begin bij jezelf. ik ben geen racist ik haat racisten maar wel racisten in alle soorten niet alleen degene die Tegen mijn volk zijn. en dat doet men in de media constant, het racisme van de autochtonen uitvergroten en jullie eigen vooroordelen en haat tegen anderen daar ook nog eens mee goedpraten. mijn hindoestaanse buren klagen bv 100keer meer over (zoals zij dat noemen 'die negers') dan mijn blanke buren. de turkse buurman daarentegen zegt gewoon zonder blikken of blozen alle nederlandse vrouwen zijn hoeren en dat heb ik al niet hoer maar gewoon te pikken, sterker nog als ik wat terug zeg maakt hij mij uit voor racist.