Testament van gemiste kansen

In opinie door Thijs Kleinpaste op 05-11-2011 | 14:04

Tekst: Thijs Kleinpaste

Integratie, kent u die uitdrukking? Het D66-congres nam vandaag een heuse integratienota aan, volgens mij als laatste partij in Nederland. Het stuk laat zich omschrijven als 'too little, too late'. Niet dat er zoveel fundamenteel mis is met de nota, er is alleen zo weinig echt goed. Het stuk staat vol sociaal-liberale gemeenplaatsen die aardig klinken, maar in de echte wereld versterven in de koude realiteit van integratieproblemen, taalachterstanden en wederzijdse intolerantie.

De nota (PDF) opent met de belofte een 'nieuw perspectief' op het vraagstuk van immigratie en integratie te formuleren, maar wat volgt is een tenenkrommende aaneenschakeling van nietszeggende uitspraken in jaren '90 idioom, alsof Paul Scheffer ruim 11 jaar geleden nooit zijn essay over het multiculturele drama publiceerde, alsof in Amsterdam geen vrouwen met hoofddoek worden beschimpt, alsof de Joodse gemeenschap niet jaarlijks honderdduizenden euro's kwijt is om zich te beveiligen, alsof er geen homo's worden weggepest, alsof er geen aanslagen worden gepleegd op moskeeën.

Waar was de erkenning dat de islam als nieuwe 'zuil' in het Nederlandse landschap voor een botsing tussen orthodoxie en de liberale kernwaarden van Nederland? Waarom wordt er wel geschreven over economische stigmatisering en onveiligheid bij immigranten en hun nakomelingen, maar niets over intolerantie binnen de islamitische geloofsgemeenschap? Waarom staat er dat we de 'conservatieve praktijk' van een 'onveranderlijke monocultuur' bestrijden, maar lijken we daarmee alleen te verwijzen naar de PVV, en niet naar de orthodoxe islam of het orthodoxe christendom? Waarom staat deze nota vol van het bestrijden van discriminatie, maar staat er nergens iets over het recht op afvalligheid, de vrijheid van meningsuiting of de onderdrukking van vrouwen?

D66 wil het niet zien, D66 wil het niet horen. Maar het is precies deze naïviteit die ervoor heeft gezorgd dat een partij als de PVV groot kon worden. D66 heeft in de resolutie geen keuzes gemaakt: een realistische visie op de samenleving blijft uit.

Dat is jammer, omdat juist het niet erkennen van de zorgen en grieven van grote groepen Nederlanders, die aanklopten bij de gevestigde partijen maar werden weggestuurd als xenofoben en racisten, de voedingsbodem van de PVV zijn geweest. Ik word daar zuur van, omdat het bitter is om vast te stellen dat we het debat op deze manier blijven laten gijzelen door die partij, omdat we zelf niet in staat zijn een antwoord te formuleren dat wat meer zijn best doet om in ieder geval de schijn te wekken dat ook aan de echte wereld is gedacht. D66 verwijdert zich steeds verder van de dagelijkse realiteit, en ik kan niet anders dan constateren dat we het blijkbaar niet belangrijk genoeg vinden om de PVV echt de wind uit de zeilen te nemen. Wat D66 de samenleving vandaag heeft aangeboden is een testament van gemiste kansen.

Thijs Kleinpaste is gemeenteraadslid namens D66 in het stadsdeel Amsterdam Centrum. Dit stuk verscheen eerder op zijn blog 

 


Meer over d66, integratie, politiek, pvc, thijs kleinpaste.

Delen: