Stormloop verwacht bij Keti Koti Festival door wegvallen Kwakoe

In opinie door Kemal Rijken op 30-06-2011 | 10:16

Tekst: Kemal Rijken

De organisatie van het Keti Koti Festival rekent morgen op een tsunami aan bezoekers. Omdat het Kwakoefestival dit jaar niet doorgaat worden ruim 30.000 mensen verwacht in het Amsterdamse Oosterpark.

De organisatie van het Keti Koti Festival is in handen van Ninsee (Nationaal Instituut Nationaal Slavernijverleden en Erfenis) uit Amsterdam-Oost. Ze verwachten dat het eendaagse evenement een vangnet wordt voor de bezoekers van Kwakoe, dat zich normaal gesproken in de weken na 1 juli afspeelt. Deze datum is belangrijk voor de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap, want op 1 juli 1863 werd de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën afgeschaft. Nu Kwakoe wegvalt concentreert alles zich op Keti Koti; het enige overgebleven grote zomerse evenement voor de gemeenschappen.

De voorspelling van de organisatoren heeft ook te maken met de toegenomen belangstelling voor de optocht ‘De Bigi Spikri’. Er is nu al een record aantal aanmeldingen ten opzichte van afgelopen jaar. De Bigi Spikri is een bonte stoet van honderden dansende mensen in traditionele kledij die begeleid worden door looporkesten. Het begint bij de Stopera en eindigt in het Oosterpark, waar om één uur ’s middags de officiële herdenking van de afschaffing van de slavernij plaatsvindt bij het slavernijmonument.

Een andere reden voor de verwachte stormloop is het optreden van de bekende reggaeformatie Third World. Verder maken de artiesten Rai Neïmann en Kenny B & Benaissa hun opwachting. Ten slotte komt de Surinaamse band Trafassi langs, bekend van de klassieker ‘Kleine wasjes, grote wasjes’.

Kemal Rijken is freelance journalist en moderator. Hij is sinds kort ook redacteur van Republiek Allochtonië

Links:

www.ketikotiamsterdam.nl

 

 

  

 


Meer over asri, kemal rijken, keti koti, kwakoe, oosterpark.

Delen: