Stichting Inburgeringsleed claimt kosten voor verplichte examens in Turkije

In opinie op 13-10-2011 | 09:41

Onlangs is door Turkse Nederlanders de Stichting Inburgeringsleed opgericht. Het doel van de nieuwe stichting is het gezamenlijk claimen van de kosten die ze hebben gemaakt voor hun verplichte inburgeringsexamens in Turkije.

De penningmeester van Inburgeringsleed heeft laten weten dat meer dan 1000 gedupeerden inmiddels bij de stichting hebben aangeklopt. In totaal wil de stichting 30.000 mensen aan zich binden. De schadebedragen per persoon variëren van 1500 tot 5000 euro. De totale claim kan volgens de stichting oplopen tot 100 miljoen euro.

Turken die naar Nederland willen komen, moesten de afgelopen jaren eerst een inburgeringsexamen in Turkije doen. Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken heeft dat onlangs moeten afschaffen, omdat het in strijd was met een Europees verdrag.

Onder de kosten die de inburgeraars gaan terugeisen, zijn het inschrijfgeld voor het examen en de reiskosten om bij een Nederlandse ambassade of consulaat te komen, waar ze examen moesten doen. Daarnaast eist de stichting nog een bedrag voor immateriële schade, bijvoorbeeld omdat mensen zich door de inburgeringsplicht niet meteen bij hun huwelijkspartner in Nederland konden voegen. Hierdoor zouden zelfs huwelijken zijn gestrand.

Bron: Binnenlands Bestuur


De stichting heeft inmiddels een website ontwikkeld waar de gedupeerden zich kunnen inschrijven. Zij brengt bij de inschrijving 250 euro administratiekosten in rekening.

Hieronder een aflevering van Pauw en Witteman met advocaat Bilal Coskun.

 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Meer over inburgering, inburgeringsleed, stichting, verdrag.

Delen:

Reacties


A.Y PINAR - 25/02/2013 11:01

IK heb €250 betaald voor inburgering geldterug te krijgen helaas ik krijg niks plus betaalde geld niet terug jullie zijn opliegters ik wil mijn geld terug.