Stemden vooral veel Amsterdamse ouderen PVV?

In opinie op 24-06-2010 | 14:54

Een vluchtige analyse van de resultaten van de Amsterdamse stembureaus zou tot de voorzichtige conclusie kunnen leiden dat relatief veel Amsterdamse ouderen op de PVV hebben gestemd.Juist in stembureaus die zijn gevestigd in zorgcentra, verzorgingstehuizen of andere 'hangplekken'voor ouderen blijkt de PVV opvallend vaak hoger te scoren dan in omliggende stembureaus. Hierbij moet nadrukkelijk worden opgemerkt dat in een stembureau dat gehuisvest is in een zorg- of verpleegcentrum niet alleen de bewoners van dat zorgcentrum stemmen, maar ook omwonenden of passanten.

Maar, toch:

In Amsterdam-Centrum scoorde de PVV het hoogste in het stembureau dat gevestigd was in Woon- en Zorgcentrum De Rietvinck (13% van de geldige stemmen).
In Amsterdam-Oost behaalde de PVV het hoogste percentage stemmen in het Flevohuis (13%), Servicepunt het Brinkhuis (23,6%) en het van oudsher socialistische Willem Dreeshuis (15%).
In Amsterdam-Zuid haalde de PVV relatief hoge scores in Verpleegcentrum Vreugdehof (12,7%), zorgcentrum Beth Shalom en verpleeghuis De Buitenhof (11,2%).

In Amsterdam-Zuidoost behaalde de PVV de hoogste score in serviceflat Koornhorst en - misschien opvallend - in de woongroep Surinaamse ouderen (17,5%).

In de twee stadsdelen waar de PVV het hoogste scoorde, Amsterdam-Noord en Amsterdam Nieuw-West, springen de zorg- en servicecentra er minder uit. Daar werd ook in andere stembureaus, bijvoorbeeld die in scholen waren gevestigd, flink op de PVV gestemd. Zie ook: wie stemmen er PVV?

De stembureaus met het hoogste percentage PVV-stemmers waren SBO de Zeppelin (Bessenpad in Noord, 35,8%) en Squash-up (Floraweg in Noord, 35,4%). Het hoogste percentage PVV-stemmers in Nieuw-West was te vinden in de Ichthusschool aan de Prof. Casimirstraat (27%) en in Zorgcentrum Nieuw-Geuzenveld aan de Cornelis Outshoornstraat (23,4%)

Het percentage PVV-stemmers per stembureau heb ik uitgerekend met behulp van de uitslag per stembureau van O+S.

Ewoud Butter


Meer over amsterdam, ouderen, pvv.

Delen: