So what? Maxima is ook een allochtoon

In opinie door Suna Floret op 03-04-2015 | 13:34

Tekst: Suna Floret

Allochtoon: het CBS definieert een allochtoon als iemand van wie minimaal één van de ouders in het buitenland geboren is.

Niet meer en niet minder. Het woord allochtoon vind ik niet lelijk en het doet mij helemaal niets. Het is een feit dat mijn ouders in Turkije zijn geboren en ook mijn zoontje is een allochtoon.

So what? Maxima is ook een allochtoon. Ik zag laatst op tv een debat tussen jongeren over het woord ‘allochtoon’. En het stigma dat ermee gepaard gaat. Een generatie die in Rotterdam is geboren en zegt zich niet thuis te voelen.

‘Er wordt nog steeds naar me gekeken als een allochtoon’, zegt een 17-jarige jongedame. ‘Ik voel me niet geaccepteerd. En dat komt vooral door mijn geloof. Natuurlijk moet ik me aanpassen aan Nederland, zoals de taal en zo. Maar het is ook belangrijk mijn cultuur te behouden’.

En daar ligt in mijn ogen de valkuil. Als je zélf over Nederland praat alsof je te gast bent en je verder niets anders hoeft te doen dan de taal te leren, dan zal het stigma altijd blijven bestaan.

Het woord allochtoon is voor mij niets meer dan een officiële term. En ik hoef ik ook geen ‘nieuwe Nederlander’ of wat dan ook genoemd te worden. Ik ben in Rotterdam geboren, het is niet dat ik gisteren met de boot ben aangekomen. Ik ben niet nieuw en ik ben ook nooit een ‘oude Turk’ geweest. Ik ben een Rotterdammer, met Turkse roots.

Als je zelf het woord als iets negatiefs ziet en je kruipt in een slachtofferrol, hoe kun je dan verwachten dat de rest niet meegaat in dat stigma? Ik voel me thuis, want dit ís mijn huis. Als iemand dat anders ziet, dan heeft die simpelweg pech.

En of het genoeg is om alleen de taal te beheersen om succesvol te zijn in Nederland, dat denk ik niet. Als je bicultureel opgroeit, is het logisch dat je aangepaste normen en waarden hebt en dat kan zeker een verrijking zijn.

Maar als ik dan lees dat er twee islamitische studentes een zaak hebben aangespannen tegen het Erasmus Medisch Centrum, dan snap ik dat het stigma blijft voortbestaan. De studentes hebben dit besloten omdat ze geen vrijstelling hebben gekregen voor een praktijkonderdeel waarbij een lichamelijk onderzoek door medestudenten wordt uitgevoerd.

Mierengeneuk. Want als een mannelijke arts het leven van je moeder kan redden, dan laat je het ook toe.

Suna Floret schrijft iedere week een column in het Algemeen Dagblad. Deze staan op haar Facebookpagina en zijn ook te lezen op Frontaalnaakt. Volg haar ook op Twitter.

Meer artikelen over het gebruik van de term allochtoon hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


Meer over allochtoon, suna floret.

Delen: