SMN teleurgesteld over uitspraak rechter in zaak-Wilders

In opinie op 23-06-2011 | 15:54

Het SMN is zeer teleurgesteld in de uitspraak van de rechter in de strafzaak tegen PVV-voorman Geert Wilders. We respecteren de uitspraak van de rechter, maar constateren ook dat de anti-moslim uitspraken van Wilders blijkbaar juridisch toelaatbaar zijn. Dat is teleurstellend. Het SMN vindt dat op basis van uitlatingen van de heer Wilders, er grond was om te worden veroordeeld voor discriminatie en aanzetten tot haat.

Dat laat het SMN (Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders) weten in een persbericht. Hieronder het vervolg van het persbericht.

Het SMN is blij dat de rechter een aantal uitspraken van Wilders weliswaar als 'niet opruiend' maar wel als “grof en denigrerend" bestempelde en hij zich daarmee “niet tegen, maar op de grens” van het toelaatbare heeft begeven. Het is opmerkelijk dat discriminerende uitspraken van Wilders, waarna hij achteraf aangaf niet de moslims, maar de islam te bedoelen, minder zwaar zijn meegewogen.

Daarmee geeft de rechter in onze ogen aan dat Wilders zich weliswaar nu in juridische zin is vrijgesproken, maar zeker geen vrijbrief heeft om in de toekomst allerlei grove, kwetsende, denigrerende en schokkerende uitspraken te blijven doen. In zowel morele als juridische zin is de grens daarmee voor de rechter bereikt.

Het politiek leiderschap van Wilders beperkt zich tot het beledigen, denigreren en discrimineren van moslims. Het is verbazingwekkend dat hij daarmee honderd duizenden stemmen behaald heeft.

Het SMN, in samenwerking met andere belanghebbenden, zal onderzoeken welke juridische mogelijkheden er zijn om de uitspraken van Wilders te laten toetsen door het Europees Hof of de Human Rights Committee van de VN in Genève op basis van het IVBPR-verdrag.

Bron: SMN

Zie ook:

Wilders op alle punten vrijgesproken (Volkskrant)

Meer over het proces Wilders:

Anne Ruth Wertheim: Wilders dodelijke woorden

Migrantenorgansiaties willen film vertonen tijdens proces Wilders

Ewoud Butter: Echte vrijheidsstrijders strijden voor mening van politieke tegenstanders

Mohamed Rabbae versus Abdelkader Benali en Hassan Bahara

Bart Voorzanger: Rechtszaak tegen Wilders gaat over kwetsen en niet over inhoud uitspraken

Ruard Gazevoort en Dick Pels: ls grondrechten in het geding zijn, is religiekritiek terecht

Marcel Duyvestijn: Islamdebat niet aan clowns overlaten

Eddy Terstall en Youri Albrecht: herbronning an de progressieven

Bart Voorzanger: staak het proces tegen Geert Wilders

Martijn de Koning: Pseudojournalisten en pseudodeskundigen in proces Wilders

Islamwetenschappers: Wilders kent de feiten niet

 


Meer over proces wilders, smn.

Delen:

Reacties


Tim - 23/06/2011 16:27

Beetje jammer dit artikel en de vervolg stappen.