SMN overweegt aangifte tegen Johan Derksen na uitspraken over 'Marokkanen'

In opinie door Ewoud Butter op 12-04-2016 | 08:20

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) overweegt aangifte te doen tegen voetbalanalist Johan Derksen die zich gisteren in het programma Voetbal Inside uitsprak over Marokkaanse Nederlanders. Hij zei onder andere: ,,Het werkt niet als Marokkanen in amateurclubs de overhand krijgen. Er wordt nooit eerlijk over gesproken in dit land. Maar het is wel degelijk een probleem. Een veel groter probleem dan we met z'n allen willen onderkennen. Ik ben niet voor niets verhuisd uit Gouda waar veel Marokkanen wonen.''

Johan Derksen stelde volgens het AD dat er clubs 'naar de klote' zijn gegaan wanneer hun velden in de buurt lagen van plekken waar veel Marokkaanse gezinnen wonen. ,,Marokkaanse spelers krijgen dan de overhand in de selectie en dat functioneert dus bijna nergens. Nederlandse jongeren gaan naar andere clubs. Die willen niet met negen Marokkaanse jongens werken die niet in hun blote kont durven te douchen.''

Farid Azarkan, woordvoerder van het SMN, twitterde vanochtend:

Azarkan, die vorige week bekend maakte namens DENK in de Tweede Kamer te willen, verklaarde desgevraagd aangifte namens het SMN te overwegen. 

Derksen liet gisteren volgens het AD al weten: ,,Ik zal wel worden weggezet als racist, maar dat interesseert me dus geen reet''.

De voetbalanalist deed zijn uitspraken naar aanleiding van een column van Hugo Borst in het AD.  Deze vroeg zich af waarom Ajax-trainer Frank de Boer ( volgens Borst"geen racist, daar steek ik - we kennen elkaar al 28 jaar- mijn handen voor in het vuur") milder is voor Bazoer dan voor  El Ghazi. Hugo Borst schreef onder andere: "Je hoort het nooit hardop. Dat die en die trainer het niet zo heeft op dat soort gasten. Met dat soort gasten worden Marokkaanse Nederlanders bedoeld. Meestal begenadigde voetballers - individualisten maar matige teamspelers."

Update (12 april, 11.30 uur)

Inmiddels heeft het SMN ook een persbericht uitgegeven getiteld: Johan Derksen verdient rode kaart'. Hierin schrijft het SMN:

"Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) heeft met afschuw kennis genomen van de discriminerende uitlatingen van Johan Derksen, sportverslaggever, gisteravond bij het RTL-sportprogramma Voetbal Inside. Zijn uitspraken als “Marokkaanse spelers krijgen de overhand in de selectie en dat functioneert dus bijna nergens”, zetten aan tot discriminatie. Het SMN is zich bewust van de oververtegenwoordiging van Marokkaanse Nederlandse voetballers in de eredivisie, maar ziet daar geen rechtvaardiging voor de uitspraken van Johan Derksen. Zijn uitspraken zijn niets anders dan een ‘vuile tackle van achteren’ op heel veel Marokkaans Nederlandse voetballers die met plezier hun sport beoefenen. Derksen draagt op deze manier bij aan het verder stigmatiseren van de Marokkaanse Nederlanders en zet aan tot discriminatie. Derksen verdient hiervoor een rode kaart.
Het SMN eist excuses van zowel Derksen, als van de directie van RTL Nederland. Daarnaast overweegt het SMN om aangifte te doen en het OM te laten onderzoeken of deze uitspraken vervolgd kunnen worden."

 

Zie ook:

Hasib Moukaddim, voormalig directeur van het SMN schreef in een eerdere discussie over Marokkaanse Nederlanders in het voetbal: Aan ouders van rotjochies, voed je kinderen ook buiten de woonkamer op.

Meer voetbal op Republiek Allochtonië hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


Meer over farid azarkan, hugo borst, johan derksen, smn, voetbal.

Delen:

Reacties


Marijke - 31/05/2016 10:26

De opmerking van Johan Derksen zal nooit als discriminatie worden gezien door de rechter, maar gewoon als vrijheid van meningsuiting. En terecht. Dit soort zaken hoort juist gewoon bespreekbaar te zijn. De discussie stilleggen is veel meer het probleem dan hem eindelijk eens aangaan. Onderzoek eerst maar eens of Derksen gelijk heeft of niet. Dat kan namelijk best wel eens zo zijn. Als er binnen een groep een subgroep de overhand krijgt, verandert de cultuur van de groep en zijn er leden die zich er niet meer bij thuisvoelen en vertrekken. Dit is in veel binnensteedse wijken al gebeurt, op zwart geworden scholen en dus ook op sportclubs. Of de kwaliteit van de club daarvan achteruit gaat is natuurlijk een tweede. Je kunt er niet automatisch van uitgaan dat dit gebeurt, maar je kunt het ook niet op voorhand uitsluiten.