Sharia4belgium: dawa door provocatie

In opinie door Ewoud Butter op 30-05-2012 | 08:18

Fouad Belkacem, alias Abu Imran, is tevreden. Zijn strategie om veel aandacht te krijgen van opgewonden media, bloggers en politici is volledig gelukt. De Belg bedankte via een webcam de Nederlandse media en politici voor alle aandacht die ze de afgelopen week aan Sharia4Belgium en Sharia4Holland hebben besteed. Ze hebben, zegt Belkacem tegen de Volkskrant, geholpen bij onze dawa (werven voor de islam). 'Op eigen kracht zouden we onze boodschap nooit zo wijd hebben kunnen verspreiden. Na incidenten worden onze video's op internet heel goed bekeken.'

Volgens Belkacem is geweld alleen toegestaan in moslimlanden om broeders te verdedigen tegen geweld van Amerikanen, Russen en Israeli's. In het Westen is zijn kleine, extreme shariabeweging niet op bloedvergieten uit. In het Westen dienen moslims zich te beperken tot provoceren. 'Daarbij is provocatie toegestaan', aldus Belkacem tegenover de Volkskrant. Daartoe rekent hij ook de omstreden toespraak vorige week vrijdag op de Dam van Abu Qaasim, de woordvoerder van Sharia4Holland. Belkacem vindt niet dat Abu Qaasim daarbij Wilders met de dood bedreigde.

Overigens vindt minister Opstelten van Justitie dat wel degelijk het risico bestaat dat sympathisanten van Sharia4Holland geweld gaan gebruiken. "Er is een risico, ik onderschrijf dat volledig," zei de minister in een reactie op Kamervragen van de PVV.

Pikant is dat de strategie van Sharia4Belgium, 'dawa door provocatie', grote overeenkomsten vertoont met de strategie van Wilders, die ook door provocatie zijn boodschap probeert te verkondigen. Met succes: er zijn altijd wel media, politici of opgewonden columnisten of bloggers die er in trappen.

 


Meer over abu imran, ewoud butter, extremisme, islam, sharia4belgium, sharia4holland.

Delen:

Reacties


Faatje - 31/05/2012 21:08

Tuurlijk, het dierenbevrijdingsfront provoceert ook en Johan Derksen en Jan Mulder provoceren ook graag. Maar zij hebben geen kamervragen over Sharia4Belgium gesteld en de PVV wel. Daarom is de vergelijking met de PVV, op het eerste gezicht misschien een tegenpool van Sharia4Holland, een logischere dan met het dierenbevrijdingsfront.

JvanTilt - 31/05/2012 17:21

Er zijn natuurlijk veel meer bewegingen/ groeperingen/ vereneigingen die graag mogen provoceren. De schrijver noemt niet voor niets de PVV al vergelijking.

Faatje - 31/05/2012 15:07

@JvanTilt Volgens mij wordt in de tekst niet de vraag gesteld of Sharia4Holland even democratisch is als de PVV, maar wordt slechts geconstateerd dat beide 'bewegingen' een vergelijkbare strategie hebben, namelijk 'provoceren'. Een strategie die werkt, omdat pers en media zowel bij de PVV als bij Sharai4 Belgium steeds weer 'happen'.

JvanTilt - 31/05/2012 13:13

Beetje kort door de bocht deze vergelijking. Sharia4Holland is een beweging die autocratisch, antidemocratisch, antiparlementair, monotheistisch en antiverlichting is; in een woord islam-fascistisch. Van Wilders of de PVV kan je dat niet beweren.

Jeroen - 31/05/2012 10:56

Deze man moet een enkeltje Afghanistan. Ridicule ideeën