Sadik Harchaoui: Autochtoon doet te weinig aan integratieproblemen

In opinie op 25-06-2010 | 08:59

‘De autochtone Nederlander maakt zich zorgen om de integratieproblemen, maar doet er weinig aan.’
Dit zei Sadik Harchaoui, directeur van FORUM, instituut voor multiculturele vraagstukken, gisteren tijdens het interviewcollege 'De Nederlander nu – hetzelfde en toch steeds weer anders' georganiseerd door de Universiteit Utrecht.

Het beperken van de berichtgeving over integratie tot alleen de criminaliteit zorgt volgens Harchaoui voor angst en frustraties bij autochtone Nederlanders. ‘Zij maken zich zorgen om de integratieproblemen, maar doen er weinig aan. Het wordt weggeschoven onder het mom van de eigen verantwoordelijkheid. Op die manier wordt de islam zwart gemaakt, wordt de indruk gewekt dat homo’s alleen door allochtonen weggepest worden en huiselijk geweld alleen bij minderheden voorkomt. Was het maar zo! Maar als ik dit in een publiek debat kenbaar maak, dan zou ik de zaken bagatelliseren.’

Harchaoui pleit voor een positieve attitude, die maakt de samenleving vitaler. "In plaats van de problemen te benoemen en er bij de pakken neer te gaan zitten, doe er iets aan! We moeten als burger betrokkenheid laten zien. En er móet aandacht op handhaving komen. Criminelen straffen, werkt veel beter dan straatcoaches aanstellen."

Lees meer bij wereldjournalisten


Meer over forum, integratie, sadik harchaoui.

Delen:

Reacties


Nacres - 06/05/2011 02:03

Met alle respect maar 'de autochtoon' heeft WEL om dit gevraagd. Nederland vroeg hen hier te komen en dat deden ze. Zelf iets binnenhalen vergt verantwoordelijkheid. Iets waar de gemiddelde 'autochtoon' nog flink aan moet werken.

Antoine Berben - 03/07/2010 15:14

Het verwijt van HARCHAOUI is gewoon te makkelijk en te kort door de bocht. De eerste stap dient gezet te worden door de nieuwkomers en die hebben dat vaak gewoon niet gedaan, Voeg nog daarbij het feit dat men de taal niet sprak en kennelijk ook geen pogingen daartoe deed gaf bij de autochtonen het gevoel dat de nieuwkomers helemaal geen contact op prijs stelden. Vervolgens zijn er de antennewouden bijgekomen met schotels en nog steeds het maar op gering niveau spreken van de taal en tel uit je winst. Dat is wat gebeurd is!
HARCHAOUI moet de geschiedenis niet alsnog proberen om te draaien!

Jim - 01/07/2010 23:07

kijk,denk wat je zelf kan doen en wijs nooit naar een ander.

Joost - 25/06/2010 10:24

Tsja. Met alle respect, maar de 'autochtone Nederlander' heeft nooit om het hele integratieprobleem gevraagd. De schuld zijn kant opschuiven, is oneerlijk.

keesjemaduraatje - 25/06/2010 10:03

Ook hier geldt natuurlijk dat dé autochtoon niet bestaat. Ik heb überhaupt bezwaar om dit soort ambtelijke termen als autochtoon en allochtoon te gebruiken in een maatschappelijke discussie.
Het deelt mensen in een categorie in, waar ze misschien helemaal niet bij willen horen.
Het gaat er volgens mij om dat burgers hun werk willen doen en met rust gelaten willen worden en gevrijwaard willen blijven van lastigvallen, berovingen en verstoringen.
Dat heeft op zich met integratie niets te maken