Rechter: illegale jongeren mogen stage lopen

In opinie op 02-05-2012 | 21:31

Jongeren zonder verblijfsvergunning mogen stage mogen lopen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De 21-jarige Kelvin had een zaak hierover aangespannen tegen de Nederlandse staat. De uitspraak van de rechter is een slag voor minister Kamp en winst voor de jongeren zelf en de velen die zich voor hun zaak hebben ingezet waartoe het Stoutfonds, VARA-ombudsman Hilhorst, het Amsterdamse GroenLinks raadslid Fenna Ulichki en de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher behoren.

Kelvin werd het onmogelijk gemaakt om de voor zijn opleiding verplichte stage te lopen. Hij had volgens Defence for Children alle theoretische vakken van zijn MBO-opleiding gehaald, maar kon zijn opleiding niet afronden omdat hij niet op stage mocht. De Triodos Bank zou Kelvin graag als stagiair willen, maar mocht hem niet aannemen omdat hij geen verblijfsvergunning en dus geen werkvergunning heeft.

De Nederlandse staat had onder meer aangevoerd dat het recht op onderwijs niet absoluut is en beperkt mag worden. De rechtbank vindt echter dat de staat alleen beperkingen mag aanbrengen als daarmee een gerechtvaardigd doel wordt nagestreefd en voor zover het middel proportioneel is om dat doel te bereiken. Door het onmogelijk maken van stages wordt volgens de rechtbank het recht op onderwijs echter in het hart getroffen en hiervoor zou geen rechtvaardiging zijn.

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) botste eerder met de gemeente Amsterdam over stages voor mbo-scholieren. Kamerleden van PvdA, CDA, D66 en GroenLinks willen nu snel van Kamp horen wat hij gaat doen. 

Bron: Joop.nl

 


Meer over fenna ulichki, illegalen, jongeren, kamp, lodewijk asscher, stages, verblijfsvergunning.

Delen: