Rabbijn van de Kamp schrijft brief aan moskeebezoekers Enschede

In opinie door Lody van de Kamp op 14-11-2017 | 10:21

Pegida Nederland voerde afgelopen weekend actie tegen de bouw van een moskee in Enschede door op de bouwplaats een 'kerk' met kruis te plaatsen en de plek met bloed te besmeuren. Het was niet de eerste keer dat in Enschede sprake was van een haatmisdrijf tegen moslims. Vijf rechtsextremisten werden vorig tot 4 jaar gevangenis veroordeeld wegens een daad met een terroristisch oogmerk, nadat ze een brandbom richting de moskee hadden gegooid.
Wat betreft rabbijn Lody van de Kamp is er te weinig aandacht voor de actie van Pegida. Hij schreef daarom onderstaande open brief aan de moskeebezoekers.

Geachte moskeebezoekers,

 

Met schaamte in mijn harte schrijf ik u deze woorden. Zelf ben ik geboren en getogen in uw stad Enschede.

Voor dat ik, in de zestiger jaren, naar het buitenland vertrok om de studie voor rabbijn te gaan volgen, groeide ik als kind op, in en rond de grote synagoge aan de Prinsenstraat. Dat is niet ver van waar nu uw moskee staat en niet ver van de plaats waar enkele dagen geleden geprobeerd werd de bouwplaats van uw nieuwe gebedshuis op zo een afschuwelijke manier te ontwijden.

Bewust kies ik de woorden ‘geprobeerd te ontwijden’. In mijn bescheiden mening, daar waar het gaat om een heilige gebedsplaats die gaat dienen om de Allerhoogste in Zijn gebed te eren zal het nooit mogelijk zijn om deze plek door onverlaten te ontwijden.

Zoals gezegd, als oud-stadgenoot, schrijf ik u deze woorden met schaamte in mijn hart. Maar daar tegenover voel ik de verbondenheid met u en uw gemeenschap, juist in die stad waar ik zelf in alle tolerantie heb mogen opgroeien.

Woensdagavond a.s. vindt in de grote As Soennah Moskee in Den Haag een belangrijke bijeenkomst plaats. Vanwege een recente dreiging aan het adres van de moskeebezoekers is het contact ontstaan tussen de Moskee en de Joodse gemeenschap. Beiden zijn wij immers geloofsgemeenschappen die in ons land te maken hebben met bedreigingen en aanslagen. Op deze avond willen wij de samenleving om ons heen deelgenoot laten zijn van onze inspanning om angst en de onzekerheid om te zetten tot een versterkende kracht, tot zegen van onze gemeenschappen en de samenleving waar wij deel van uit maken.

Op deze avond zullen wij ook zeker stil staan bij wat onze Enschedese Moslimgemeenschap in deze dagen door maakt.

Wij wensen u veel zegen toe en kijken met u uit naar de officiële opening en inwijding van uw in aanbouw zijnde moskee, insh’Allah.

 

G’ds zegen voor uw werk, Salaam, shalom

 

Rabbijn Lody B. van de Kamp


Zie ook:

Haatmisdrijven gericht tegen moskeeen

Rabbijn bezoek As Soennamoskee naar aanleiding van dreigbrief

 

 

Delen: