Psychotische kut-Marokkaantjes

In opinie door Hassan Bahara op 11-12-2011 | 09:58

Tekst: Hassan Bahara

Columnist Margriet Oostveen schreef afgelopen woensdag in NRC een verrekte indringende column over het bovengemiddelde risico dat Marokkaans-Nederlandse jongens lopen om in een psychose te raken. Drie keer hoger dan gemiddeld als ze in Marokko zijn geboren, zes keer hoger dan gemiddeld als ze in Nederland zijn geboren.

Hierover sprak ze met de psychiater Wim Veling (37) van Parnassia in Den Haag. Zijn specialisme is schizofrenie bij etnische minderheden. De schrikbarende cijfers betreffende Marokkaanse jongens met een psychose schrijft hij toe aan een autochtone buitenwereld die deze jongens niet voor vol aanziet. ,,„Maar als je blijft horen dat je een ‘kutmarokkaan’ bent”, zegt Veling, „dan moet je stevig in je schoenen staan.”''

Veling ontwikkelt met de TU Delft een virtueel café "waar patiënten hun paranoia leren bezweren tussen mensen die er anders uitzien dan zij." Oostveen beschrijft vervolgens haar ervaringen in dit café. Speciaal voor haar is het gevuld met bebaarde mannen en vrouwen met hoofddoek. Ze staren haar aan, meer niet. Wat gebeurt er met Oostveen als ze al die bruine ogen op zich gericht weet? Ze loopt minder, zegt ze. Ze denkt nog ontspannen te zijn, maar zou er niets om durven verwedden.

Het virtueel café verkeert nog in de pilotfase en wordt nog niet gebruikt in klinieken. Uiteindelijke bedoeling is dat patiënten door dit soort gesimuleerde confrontaties beter leren omgaan met een wereld die ze als vijandig ervaren, en zo het gevaar om in een psychose te raken verminderen.

Hoe zit het met mij? Hoe reageer ik als ik een café binnenloop met een volledig autochtone clientèle? Uit herinnering weet ik hoe opgelaten ik mij voelde tijdens mijn allereerste kroegbezoeken, zo'n veertien jaar geleden. Daarbij speelde niet alleen een jonge leeftijd een rol, maar ook het simpele feit dat ik er anders uitzie, en de paranoia die daaruit voortvloeit: Val ik uit de toon? Wordt er naar mij gestaard? Houd ik dat biertje wel vast zoals het hoort?

Veertien jaar en ontelbaar veel kroegentochten later is de paranoia en het ongemak uiteindelijk wel gedempt. Maar ik zie het nog wel eens terug bij mede-Marokkanen die ik zo ver krijg om mij naar een cafe te vergezellen: ze stappen de drempel over en verkrampen, durven niet de ruimte rond te kijken, en gieten uiteindelijk meer alcohol naar binnen dan goed voor ze is, want liever totaal verdoofd raken dan bewust zijn van je ongemak.

Nu ik er over nadenk: een café vol Marokkanen die je aanstaren lijkt mij trouwens ook geen warm welkom.
Maar goed, die cijfers die ik hier boven noem, ik krijg ze maar niet uit mijn hoofd. Ze barsten uit hun voegen van betekenis.

Hassan Bahara is columnist, criticus en schrijver. Hij heeft sinds kort een weblog. Deze column is eerder op zijn blog verschenen en in overleg met Hassan Bahara ook op Republiek allochtonië geplaatst.

Links bij artikel

Lees ook:


Meer over hassan bahara, margriet oostveen, marokkaanse jongeren, schizofrenie.

Delen:

Reacties


hw koekkoek - 02/11/2012 14:42

dus het komt om dat men altijd zegt ,, kut marokanen of tuig altijd degenererend to van die jongens volgens mij komt het gewoon om dat neven en nichten al jaren met elkaar trouwen en men weet als er dan kinderren komen wat de gevolgen kunen zijn dus kap met dat geouwehoer en noem het gewoon zo als het is,, inteelt

Izz ad-Din Ruhulessin - 11/12/2011 23:13

"De realiteit is echter dat zeer veel autochtonen heel vriendelijk en respectvol reageren op allochtonen."

Daar zijn ze inderdaad van overtuigt ja.

kaasjenova - 11/12/2011 20:09

trouwens, als men psychotisch wordt omdat men de hele dag voor rotte vis wordt uitgemaakt (wat niet zo is) hoe kan het dan dat marokkanen die hier geboren zijn een nog grotere kans hebben op psychoses? Kortom, het kan nooit daar aan liggen.

Zou het kunnen dat de 2de generatie meer blowt? Zou het erin kunnen zitten dat de 2de generatie in een spagaat zit tussen 2 werelden zoals ik al zei, en de eerste generatie niet?

Kaasjenova - 11/12/2011 20:03

Nogal een vreemde link die hier gelegd wordt.

Men doet alsof iedere marokkaan elke dag de term Kut Marokkaan naar zijn hoofd geslingerd wordt. Over demoniseren gesproken. Ik vind dat de autochtoon hier toch wel behoordelijk te kakken wordt gezet. Alsof elke autocthoon een of andere stripfiguur uit New Kids is die de hele dag maar scheldend over straat loopt. Ja als je zo'n wereld hebt dan wordt je wel psychotisch. De realiteit is echter dat zeer veel autochtonen heel vriendelijk en respectvol reageren op allochtonen.

Daarom is dit onderzoek m.i. een luchtbel.

Psychose heeft met hele andere dingen te maken in dit geval.

Ten eerste: blowen. Het is bewezen dat je daar meer kans op psychose door krijgt. En kom niet vertellen dat marokkanen meer blowen omdat ze niet geaccepteerd worden haha.

Daarnaast is de spagaat tussen 2 werelden een oorzaak. Die spagaat, daar worden ze in gelegd door hun ouders die maar niet willen begrijpen dat je kind een liefde voor zijn geboorteland dient te ontwikkelen om goeie kans van geluk te vinden.

Edgar van Lokven - 11/12/2011 14:08

Hassan, ik heb ook verschillende artikelen gelezen over de prevalentie van psychose bij Marokkaanse jongeren; waaronder de column van Margriet Oostveen in NRC Handelsblad. In jouw column beschrijf je het ongemak dat je voelde toen je op jonge leeftijd voor het eerst in een kroeg kwam. Al die (autochtone) mensen die je aanstaren. Hoe geef je jezelf een houding? Zonder iets af te willen doen aan de indringendheid van je ervaringen, zou het ongemak ook veroorzaakt kunnen worden door het gegeven dat in de opvoeding van de meeste Marokkaanse jongeren het gebruik van alcohol streng is afgekeurd? God ziet namelijk alles... Dat zou mij ook een ongemakkelijk gevoel geven.