Poldermoskee kan huur niet meer betalen en moet sluiten

In opinie op 31-10-2010 | 20:00

De poldermoskee in Amsterdam-Slotervaart moet haar deuren sluiten wegens geldproblemen.
Dat meldt het NRC. Woningbouwvereniging De Alliantie, de verhuurder van het kantoorpand waarin de moskee zit, heeft een kort geding wegens huurschuld aangespannen tegen de stichting Academica Islamica die het pand doorverhuurt aan de moskee. De woningbouwvereniging eist ontruiming wegens huurschuld van „enkele tonnen”.

Stichting Academica Islamica is opgericht door Mohammed Cheppih, die ook initiatiefnemer is van de poldermoskee. De poldermoskee is voor alle moslims, van Marokkaanse, Turkse of andere afkomst. Vrouwen en mannen kunnen naar keuze in één ruimte bidden - wel gescheiden door een scherm- of apart.

De moskee dreigde begin dit jaar al te moeten sluiten, maar werd toen na een grote sponsoractie op het laatste nippertje gered.

Zowel de voorzitter van de poldermoskee Yassmine El Ksaihi als Mohammed Cheppih wil tegenover het NRC niet reageren. Cheppih vertelde eerder in het NRC dat iedereen lovend is over de maatschappelijke functie van de moskee maar dat sympathisanten er te weinig voor willen betalen. Vanwege de scheiding tussen kerk en staat krijgt de moskee geen subsidie. Cheppih zei dat hij dat volledig begrijpt, maar dat de moskee subsidie had kunnen ontvangen van de gemeente of van het stadsdeel voor andere activiteiten, zoals debatavonden, lezingen en culturele middagen. Hij denkt dat het huidige anti-islamklimaat de gemeente en het stadsdeel hiervan weerhoudt.

Bron: NRC

Nabrander: Poldermoskee overweegt fusie met moskee van FION

Dagblad De Pers laat op 1 november weten dat de moskee op de dag van het ooferfeest haar deuren zal sluiten en op zoek zal gaan naar een andere locatie.

Journalist Carel Brendl meldt dat in Trouw staat dat de Poldermoskee nu een fusie overweegt met de moskee die door de FION in Slotervaart wordt gebouwd. Deze moskee wordt gefinancierd met geld uit Qatar. De FION is lid van de Europese FIOE die volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken contacten onderhoudt met de Moslimbroederschap. FION-voorzitter Yahya Bouyafa heeft altijd ontkend dat er dergelijke contacten zijn.


Meer over FION, Mohammed Cheppih, Moslimbroederschap, poldermoskee, Yassmine Elksaihi.

Delen: