Pioniers Award voor Fatima Sabah en Driss Tabghi

In opinie op 21-03-2011 | 23:37

Het SMN heeft de Pioniers Awards 2011 toegekend aan Fatima Sabah en Driss Tabghi. Het SMN reikt deze onderscheiding sinds 2010 uit aan Marokkaanse Nederlanders die zich jarenlange enthousiast hebben ingezet voor de belangen en organisatie van Marokkanen in Nederland. Hun pionierswerk was en is een blijvende inspiratie voor anderen.

SMN-voorzitter Farid Azarkan verraste Fatima Sabah en Driss Tabghi met de toekenning van de Pioniers Awards tijdens de SMN Netwerkdag ‘De Uitdaging: Bouwstenen voor een gezamenlijke agenda' van zondag 13 maart in Utrecht. Onder groot applaus van bijna tweehonderd aanwezigen namen zij enthousiast de onderscheiding in ontvangst.

De Pioniers Awards werden voor het tweede achtereenvolgende jaar toegekend. In 2010 ging de onderscheiding naar Latifa Lazaar en Mohamed el Amriti.

Fatima Sabah
Fatima Sabah is in 1961 geboren in Smimou, in de omgeving van de Marokkaanse stad Essaouira. Zij kwam op 15-jarige leeftijd naar Nederland. Sabah ging in de jaren '80 en 90 aan de slag als horecamedewerkster bij verschillende instellingen en bedrijven in Amsterdam. Eind jaren ‘90 werd Sabah actief als buurtmoeder. Zij ging op huisbezoek om met Marokkaanse moeders te praten over opvoeding en onderwijs van hun kinderen. Daarmee wist zij ook vrouwen te bereiken die in isolement leefden. In 2000 richtte Sabah Nisa for Nisa op dat letterlijk staat voor 'vrouwen voor vrouwen'. Tot op de dag van vandaag is zij de drijvende kracht en het gezicht van deze vrouwenorganisatie in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld. Nisa for Nisa wil Marokkaanse vrouwen uit hun isolement halen en hun kansen in de samenleving vergroten. Daarvoor worden allerlei laagdrempelige activiteiten georganiseerd, waarmee de organisatie wekelijks ruim 200 vrouwen bereikt. Inmiddels is stichting Nisa for Nisa niet meer weg te denken uit Amsterdam.

Driss Tabghi
Driss Tabghi werd in 1950 geboren in de Marokkaanse stad Kenitra. In Marokko studeerde hij een paar jaar rechten. Hij kwam in 1976 naar Nederland. Na zijn komst naar Nederland volgde hij met succes verschillende opleidingen aan de Sociale Academie en de Hogeschool Rotterdam. Hij haalde onder andere diploma’s voor Sociaal Cultureel Werk, Opbouwwerk en later voor Organisatiekunde en Strategische beleidsvoering. Daarna gaf hij in de jaren ’90 les aan de Hogeschool Rotterdam. Vervolgens ging hij als opbouwwerker en projectleider aan de slag in Rotterdam en de regio Rijnmond. Hij heeft zich beziggehouden met wijkaanpak, veiligheid en sociale cohesie. En daar zet hij zich daar nog steeds actief voor in.
Naast zijn baan heeft hij zich als vrijwilliger ingezet voor de Marokkaanse gemeenschap in Rotterdam en daarbuiten. In 1984 richtte hij de Marokkaanse Culturele Vereniging Charlois op. Daarnaast heeft hij nog vele andere organisaties (mede) opgericht zoals in 1987 de Marokkaanse Moskee Al Wahda, in 2004 de Samenwerkende Marokkaanse Organisaties Rijnmond (SMOR) en in 2010 de Marokkaanse Ouderen Bond in Nederland (MOBiN) waarvan hij tevens bestuurslid is.

Bron: SMNnet


Meer over driss tabghi, fatima sabbah, smn.

Delen: