Over vrijzinnige alevieten: het geloof van de vliegende vogels

In opinie op 18-02-2011 | 11:45

Alevieten worden door de Turkse soennieten vaak als ketters beschouwd omdat ze losser omgaan met de regels van de Koran. In de alevitische gemeenschapshuizen (cemevi's) zitten mannen en vrouwen (zonder hoofddoek) door elkaar. Alevieten vasten meestal niet, ze gaan niet naar de moskee en ze bidden wanneer ze daar behoefte aan hebben. Ze geloven wel in Allah en in Mohammed als zijn profeet, maar ze zien twaalf imams als de rechtmatige opvolgers van de profeet Mohammed. Ali, de neef en schoonzoon van Mohammed is de eerste en de belangrijkste imam. De verering van Ali en de twaalf imams is de enige overeenkomst met het shi'isme. Behalve door het shi'isme, is het alevitisme ook beïnvloed door het sjamanisme en het vroege christendom.

Omdat het alevitisme nergens is vastgelegd, is het een verzamelbegrip geworden voor vrijzinnige opvattingen. Alevieten erkennen de Koran, maar hebben daarnaast hun eigen heilige boeken. De belangrijk¬ste manier waarop het alevitische geloof wordt overgebracht is door middel van alevitische poëzie, die vaak onder begeleiding van de saz (een luit met lange hals) wordt gezongen. Het alevitisme kent geen hiërarchische structuur. Iedere gemeenschap heeft alleen een dede, een wijze man die de religieuze bijeenkomsten (cems) leidt en in geval van geschillen als bemiddelaar optreedt.

De alevieten hebben een pantheïstisch wereldbeeld: Allah manifesteert zich in alle levende wezens. Je moet Allah daarom volgens de alevieten niet in de hemel, in de moskee of onder een steen in Mekka zoeken, maar in jezelf en in de mensen en de dieren om je heen. De belangrijkste morele gedragsregel voor een aleviet is: eline, diline, beline sahip olmak, oftewel: beheers je hand, je tong en je lende.

Gisteren zond de IKON onderstaande documentaire uit over de alevitische gemeenschap in Deventer.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Links:

Alevi yoli (de weg van de alevieten)

wikipedia

Alevieten en soennieten (Ewoud Butter)Meer over alevieten, ikon, islam, islamdebat, turken.

Delen:

Reacties


Ugur - 03/03/2019 12:19

Hoi,

De enige echte boek is Koran voor de Alevieten !!! Gelieve dit hierboven te wijzigen. De hoofdgebedsplaats is Moskee. De bijeenkomsten worden georganiseerd in een huis dat wordt genoemd CEM EVI. Cem betekent samen komen. V.b. Gelin canlar Cem olalim, vertaalt: Kom levenden, laten we samen zijn. Daarnaast vasten de Alevieten de Muharrem. Dit zijn de moeilijkheden die werden doorgebracht tijdens de Kerbela.

Moge god mij vergeven als ik iets verkeerd heb gezegd. En moge god de mensen vergeven die andere mensen verkeerd informeren.


Ggedek - 10/03/2014 15:22

zonder hoofddoek? sorry maar ik ben naar tiental cem's geweest en heb altijd een hoofddoek gehad op me hoofd,volgens mij moeten jullie even jullie informatie vernieuwen en dat bidden wanneer ze behoefte hebben slaat ook helemaal nergens op.

Ali - 23/03/2012 06:35


hoi,

Ik ben zelf ook een aleviet en daarom vind ik het mooi dat het eindelijk naar voren word gebracht, vooral ook door de onderdrukkingen en vervolgingen in de geschiedenis jegens alevieten.
Ik moet wel zeggen dat ik het jammer vind dat er niet op feiten zijn in gegaan, waardoor voor buitenstaanders eigenlijk nog steeds een beetje onduidelijk is wat het Alevitisme nou precies inhoud .
Er worden namelijk steeds mensen geïnterviewd die elk op hun manier het Alevitisme interpreteren, waarbij geen onderwerpen aan de orde komen die essentieel zijn om er een beeld van te krijgen.
Deze mensen representeren ook niet alle alevieten en daarnaast heb je ook stromingen binnen het Alevitisme zoals Tahtaci's,Bektasi's en moeten de Alawieten (Nusairi's) die weer een shjiitische vertakking van de islam zijn in zuidoost Turkije Syrie en Lebanon niet verward worden met de Anatolische alevieten. Ik snap daarom ook wel dat het moeilijk is om er een vaste lijn in te trekken, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen feiten zijn of een lijn in te trekken is. want anders zou er niet iets zijn zoals het alevitisme en zou je waarschijnlijk sektes hebben. Essentieel is om het Alevitisme te begrijpen ,dat de oorsprong in Centraal-Azië ligt en dat het een syncretische geloof (samensmelting van meerdere geloven,culturen) is en dat het begon als een sjamanistische geloof en later in vloeden kreeg van de sjiitische islam,christendom,Pantheïsme, Animisme, Zoroastrisme.
Het is daarom ook moeilijk om te zeggen of het Alevitisme wel een vertakking van de islam is, omdat het meerdere invloeden heeft en veel onderdelen van de islam zelfs worden verworpen. In het Alevitisme kent men bijvoorbeeld geen Pelgrimstocht naar mekka, geen ramadan en hebben een eigen gebedsruimte waar vrouw en man samen kunnen bidden, dit zijn kleine voorbeelden waaruit de diversiteit van het Alevitisme tegenover de Islam is te zien.
Alevitisme is in mijn ogen dan ook een geloof (leer,cultuur) op zichzelf .
Ik wil niet te negatief overkomen de reden dat ik het juist bekritiseer is, omdat ik blij ben dat het naar voren werd gebracht en in de hoop dat het in de toekomst beter en vaker gebeurd.
Ik vind het al een hele stap dat Nederlandse mensen moeite hebben gedaan om het te snappen en te publiceren en er valt nou eenmaal weinig informatie te verkrijgen omdat veel Alevieten zelf niet eens helemaal weten wat het inhoud vanwege de vervolgingen en onderdrukkingen .

Groetjes,

Ali