Opvoedmix.nl: opvoedondersteuning voor Marokkaanse Nederlanders

In opinie door Floris Meijer op 09-02-2011 | 22:29

Vandaag lanceerden E-hulp.nl en internetcommunity Marokko.nl de website Opvoedmix.nl, een informatieve site die is bedoeld om Marokkaans-Nederlandse ouders te ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen. Financiering komt van het VSB-fonds en het Ministerie van Volksgezondheid en ook de gemeenten Rotterdam en Lelystad werken mee. 'Opvoeden doe je samen', luidt de slogan van de site.

Tekst: Floris Meijer

Op de site kunnen ouders en andere opvoeders terecht voor vragen en tips. Het project heeft als doel op een laagdrempelige manier neutrale informatie te verschaffen over opvoedingsinzichten, om opvoedingsproblematiek te voorkomen. Een groep islamitische opvoeders, waarvan wordt vermoed dat zij zich niet altijd even gehoord voelen door Nederlandse hulpverleners, zou hiermee beter bereikt worden. 

Opvoedmix.nl is een vervolgformule op hulpmix.nl, een samenwerkingsverband van jongerensites, jeugdzorg en de GGZ, die zich richt op jongeren met een multiculturele achtergrond. Hulpmix.nl won in 2009 de Jeugdprijs. Bij Opvoedmix.nl werken momenteel vijf vrijwilligers en vijf betaalde krachten, waarvan de meesten zelf ook van Marokkaanse afkomst. Zij beantwoorden per mail vragen van ouders.

De site is met name gericht op de tweede en derde generatie Marokkanen die massaal actief is op het web. Volgens Marokko.nl komt maar liefst 70 procent van de Marokkaanse jongeren tussen 18 en 35 jaar (ca. 110.000) regelmatig op Marokko.nl. De samenwerking van Stichting E-hulp, het kenniscentrum over online hulpverlening op het gebied van zorg, welzijn en educatie, met het online mediaplatform is dan ook strategisch.

Opvoedmix.nl bevat ook een hoofdstuk 'Islam en opvoeding', waar bezoekers informatie kunnen vinden over opvoeding op basis van koran en hadith. Besnijdenis, halal-voeding en puberteit in de islam zijn enkele van de onderwerpen uit dit hoofdstuk.

Vooralsnog wordt de site ondersteund door de gemeenten Rotterdam en Lelystad. Verwacht wordt dat Utrecht, Den Haag en Nijmegen binnenkort ook zullen aansluiten.

Lees verder op de site van Opvoedmix.nl en RTL Nieuws.


Meer over Floris Meijer, hulpmix.nl, Marokkaanse Nederlanders, Opvoedmix.nl.

Delen: