Open brief aan Halbe Zijlstra: Verbeter snel de relatie met Turkije

In opinie door Burhanettin Carlak op 02-11-2017 | 12:18

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra, zou hoge prioriteit moeten geven aan het verbeteren van de relaties met Turkije. Dat vindt Burhan Carlak. Hij schrijft dat in onderstaande open brief.

Geachte minister,

Ik richt mij –denk ik- wel namens een kleine half miljoen Nederlandse Turken. Hoewel ik geen officiële vertegenwoordiger van deze groep, kan ik u gezien mijn brede netwerk verzekeren dat ik hun emoties en wensen goed ken.

Na het record van de langstdurende formatie is er eindelijk een nieuw kabinet. Daar zijn wij met z`n allen erg blij om. Jullie hebben laten zien dat er ondanks 4 diverse verkiezingsprogramma’s één regeringsprogramma kan worden gevormd.

Naar mijn idee is er geen ander beter Nederlands export product dan het ‘politieke poldermodel’.  Dit past ook zeer in de handelsmentaliteit; duurzame business genereren met een positief resultaat, zodat alle partijen kunnen mee profiteren. Focus op wat ons bindt dan te zoeken naar verschillen. Een effectief psychologisch mechanisme.

Chapeau!

Graag wensen wij van u harte succes.

Ik verzoek u om zo snel mogelijk  een nieuwe ‘witte bladzijde’ te openen voor de betrekkingen met Turkije. In mijn ogen zou dit een van de eerste dossiers moeten zijn dat u uit de koelkast dient te halen.

De eerste 100 dagen van het ministerschap zijn vaak essentieel. Uw aanpak, visie maar ook de prioriteiten geven richting aan uw koers. Mijn advies zou zijn een begin te maken in de verbetering van de relaties met Turkije en deze te doen met dezelfde poldermodel handelsgeest. Daar zal iedereen blij van worden, in het bijzonder wij Nederlandse Turken.

We leken tot voor kort de kinderen van ruziënde ouders. Met een ongelukkige timing tussen twee verkiezingen en de ban van populisme, zijn wij als Nederlandse Turken het meest benadeeld.

Net als bij een ‘relatietherapie’ tussen ruziënde partners, kan het helpen stil te staan op wat beter kan dan wat fout ging. Dit zult u zeker van uw handelsgeest herkennen. Uiteindelijk willen wij allemaal een win-win situatie.

Als Tv-programmamakers hebben wij een documentaire gemaakt die ging over 400 jaar van betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Te zien was dat er sprake is geweest van een ongestoorde, indrukwekkende lijn met zoveel parallellen. Twee culturen die op een eigen wijze een wereldvisie hebben.

Er is sprake van een traditie met tal van prachtige voorbeelden.

De meeste opvallende ontdekking in deze reeks was de berichtgeving van Turkse hulp aan de Nederlanders tijdens de watersnoodramp van 1916. Zie verder bij DutchTurks 

Dan heb ik het nog niet eens over de tulp of Sinterklaas! Maar de belangrijkste bindende factor is de aanwezigheid van zoveel Nederlandse Turken –ondanks dubbele loyaliteit – die inmiddels overtuigd zijn dat hun toekomst in Nederland ligt en hier een bijdrage kunnen leveren.

Mondiaal gezien hebben wij er met zijn allen alleen baat bij dat Turkije zijn gezicht naar het Westen richt en de democratische hervormingen opnieuw oppakt. Een stabiel land in de regio en een grote economie als partner. Bij betrekken en opnieuw een relatie aangaan is de meest effectieve relationele manier.

Als wij kunnen terugkeren naar de houding van zoals het in een normale relatie gaat – ook tijdens de crises tijden – kan dit leiden tot veranderingen in de contraproductieve houding van de andere.

Als journalist krijg ik signalen dat er ook vanuit Turkse zijde positieve bewegingen zijn. Door o.a. bi-culturele  zakenlui als bemiddelaar in te schakelen voor het herstel van relaties.

Op het moment dat wij in Nederland nieuwe stappen zetten, ben ik er van overtuigd dat er ook nieuwe stappen volgen vanuit de Turkse kant.

Economische belang:

Vandaag las ik in de Turkse kranten dat er een nieuwe spoorlijn geopend gaat worden tussen Bakoe, Tbilisi en Kars. De spoorlijn is bijna 1000 km lang en is een enorme impuls voor de regio -niet alleen op economisch vlak- maar zeker ook op politiek en in sociaal-cultureel opzicht. Het is een verbinding naar het oosten, maar ook daar kunnen wij als handelsland van profiteren. Dankzij deze spoorlijn kan ik straks met de trein van Amsterdam naar Peking.

Met vriendelijke groet,

 

Burhan Carlak

Gewone burger uit Hengelo


Meer over halbe zijlstra, rutte III, Turkije.

Delen: