Oorverdovend stil

In opinie op 19-10-2016 | 17:09

"Ik wacht op een breed gedragen golf van verontwaardiging over het onrecht dat antiracisme-activist Jerry Afriyie aangedaan wordt. Maar vooralsnog is de stilte oorverdovend."

Dat schrijft Sunny Bergman in haar column op de site van de VPRO.

Bergman, die de documentaire Zwart als Roet maakte. schrijft onder andere: 

Ga maar na: verschillende instanties zoals recentelijk de Kinderombudsman en eerder het College voor de Rechten van de Mens geven aan dat Zwarte Piet discriminerend is. Ondanks deze uitspraken wordt de figuur tijdens officiële, door de overheid gefinancierde evenementen, gehandhaafd. Burgers protesteren hiertegen. Vervolgens wordt dat protest onrechtmatig en hardhandig de kop in gedrukt.

Een van de slachtoffers hiervan wordt door de politie aangeklaagd. De rechter zegt: onzinnige aanklacht. Het openbaar ministerie wil dit verlies niet accepteren en gaat in beroep. Slachtoffer Afriyie is door de oorspronkelijke aanklacht twee jaar geleden zijn baan kwijtgeraakt en moet nu nog langer in onzekerheid blijven.

Na het nieuws over het hoger beroep bel ik met Afriyie. ‘Dit hoger beroep baart mij zorgen,’ zegt hij. ‘Het is een machtsstrijd. De politie heeft de orde verstoord - dat heeft de rechter min of meer geconstateerd. In plaats van zelf reflectief te zijn en een diepgaand onderzoek te plegen, denkt de politie en het Openbaar Ministerie: we gaan terugslaan. ‘

Lees verder bij de VPRO

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  


 


Meer over Jerry Afriyie, mensenrechten, sunny bergman, zwarte piet.

Delen: