Onze vrienden de Saoedis

In opinie door Ewoud Butter op 26-11-2015 | 12:18

Tekst: Ewoud Butter

Een dag nadat Rutte had verklaard dat we in oorlog zijn, verliet hij zelf het land. Hij ging op handelsmissie.
De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb riep Nederlandse moslims op massaal afstand te nemen van de aanslagen, zoals hij dat eerder ook na de aanslag op Charlie Hebdo had gedaan. Vandaag vertrekt hij op een missie naar Saoedi-Arabië, één van de landen waaruit IS steun ontvangt en waar op grote schaal mensenrechten worden geschonden.

Mensenrechten zijn mooi, maar handel is beter.

De Saoedies zijn onze vrienden in de strijd tegen de barbaren van IS. Het is een bijzondere vriendschap met hypocriete trekjes, want de Saoudis zijn net zo behendig in het publiekelijk onthoofden van tegenstanders als Jihadi John en zijn vrienden.

Amnesty liet deze maand weten dat het land op weg is naar een nieuw record doodstraffen. Begin november hadden al minstens 151 mensen door ingrijpen van Saoudische beulen het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld. Het oude record uit 1995 toen 192 executies plaats vonden, komt nu aardig in beeld. In bijna de helft van de gevallen gaat het om buitenlanders, meestal gastarbeiders, die vaak geen Arabisch spreken en ook geen recht op een tolk hebben. Een gebrekkige inburgering kan in dat land letterlijk je kop kosten.

De tolerantiegrens ligt in Saoedi Arabië niet erg hoog als het gaat om andersdenkenden. Er zijn weinig landen waar het zo slecht gesteld is met de mensenrechten als in Saoedi Arabië. De Saoedische autoriteiten maken jacht op iedereen die kritiek uit. Publieke bijeenkomsten, waaronder demonstraties, zijn verboden, alle nog levende mensenrechtenverdedigers zitten inmiddels lange gevangenisstraffen uit, hebben gedwongen hun activiteiten gestaakt of zijn het land ontvlucht.

Er geldt in Saoudi Arabië een onvervalst mannen-in-witte-jurken-privilege. Vrouwen worden op allerlei vlakken gediscrimineerd, om maar niet te spreken over de positie van homo’s of ongelovigen.

Met recht kan Saoedi Arabië als één van de weinige landen een islamitische Staat genoemd worden. Het is met één van de weinige islamitische landen ter wereld waar een volledig op de klassieke sharia gebaseerd rechtssysteem, is ingevoerd. Andere islamitische landen kennen een duaal rechtssysteem met religieuze en seculiere rechtbanken, die vaak gebruik maken van rechtsstelsels die geinspireerd zijn op het recht uit Europese landen.

Waarden
Je zou verwachten dat Nederlandse bestuurders, waaronder Rutte en Aboutaleb, die graag spreken over Nederlandse of westerse waarden, weinig trek hebben in samenwerking met de Saoedis.
En als het om armlastige stakkers was gegaan, dan hadden onze politici vast een keihard principieel standpunt ingenomen en aan economische samenwerking of ontwikkelingshulp eisen verbonden op het gebied van mensenrechten. Maar de Saoedis zijn geen armzalige stakkers en daarom geven we de voorkeur aan handel.

De Saoedi's hebben de grote mazzel met hun krent boven op heel veel olie te zitten. En zolang de rest van de wereld een economie in stand houdt die afhankelijk is van olie, is die olie verdomd veel waard. De Saoedi’s besteden hun gemakkelijk verdiende centen niet alleen aan de –al dan niet gewelddadige - verspreiding van het wahabisme (rijke Saoedi’s zouden honderden miljoenen aan IS gedoneerd hebben), maar ook aan het kopen van Hollandse waar. Aan wapens bijvoorbeeld.

Wapens
In januari beweerde ik, toen minister Hennis naar een wapenbeurs in Abu Dhabi ging, dat Nederland de afgelopen jaren voor 25 miljoen aan wapens had verkocht aan Saoedi Arabie. NRC Next checkte mijn bewering en concludeerde dat dit onjuist was: we exporteerden voor 35 miljoen aan wapens.

Volgens Stop de Wapenhandel worden zeer waarschijnlijk Nederlandse wapens nu door de Saoedi’s ingezet in de oorlog in Jemen. Via Schiphol en de Rotterdamse haven worden wapens doorgevoerd naar de door Saoedi-Arabië geleide coalitie, zonder dat daarvoor een vergunning nodig is.

Want de Saoedi’s zijn onze vrienden.

En ze hebben spullen, vooral olie. Vorig jaar importeerde Nederland voor 3,4 miljard aan goederen uit het land. Het Saoedische petrochemieconcern Sabic en staatsoliemaatschappij Saudi Aramco zijn beiden actief in Rotterdam. En ons eigen Shell zit ook in Saoudie-Arabie.

Aboutaleb
In de Rotterdamse raad wordt vanavond, zonder de burgemeester, op verzoek van de SP gedebatteerd over het bezoek van Aboutaleb. Dat lijkt me wat laat, maar wel terecht. De SP is verontwaardigd over het bezoek van de burgemeester vanwege de Saoedische steun aan IS en ook NIDA laat via Nourdin el Ouali, Rotterdamse politicius van het Jaar, desgevraagd weten bezwaren te hebben tegen het bezoek van de burgemeester vanwege de schending van de mensenrechten.

Burgemeester Aboutaleb is niet de eerste hoogwaardigheidsbekleder die een bezoek aan Saoudi-Arabie breng. Velen gingen hem voor. Onze Koning en minister Koenders waren in januari nog in de Saoedische hoofdstad Riyad om het rouwbeklag voor de overleden koning Abdullah bij te wonen. Premier Mark Rutte weerlegde destijds de kritiek van D66, PVV en GroenLinks op dit bezoek. Nederland en Saudi-Arabië hebben vogens de premier 'brede betrekkingen' en daarbij hoort het om 'op passende wijze' de laatste eer te bewijzen aan de koning'..

Wat je verder ook van Ahmed Aboutaleb vindt, het is geen laffe man. Daarom hoop ik dat hij de komende dagen ook op zijn minst zal spreken over ‘onze waarden’ en luidkeels de mensenrechten en de steun vanuit Saoedi Arabië aan het terrorisme aan de orde gaat stellen. Ook al is dat allemaal tamelijk symbolisch. Het is het minste waartoe de Rotterdamse raad hem vanavond nog kan oproepen.

 

Ewoud Butter is politicoloog en hoofdredacteur van Republiek Allochtonië. Volg Ewoud op Twitter: @ewoudbutter

Zie ook:

Oorlog is (wapen)handel

Over Nederland Gidsland hebben we het al lang niet meer

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  


 


Meer over ahmed aboutaleb, ewoud butter, mensenrechten, Rotterdam NIDA, saoedi arabië, SP.

Delen: